Реклама / Ads
3| 3652 |26.09.2018 НОВИНИ

Ловът под въпрос за 5-7 години, ако чумата по свинете се разпространи

.
Ако африканската чума по свинете се разпространи у нас, това може да блокира лова на диви прасета за период от 5 до 7 години. Това заяви пред БНР председателят на Ловно-рибарския съюз у нас Асен Пиперков.
 

Припомняме, Министерството на земеделието, храните и горите издаде заповед, с която се ограничават ловните дейности в районите около река Дунав и Варна. Междувременно на 29 септември, събота, предстои да бъде открит ловния сезон за диви прасета.

 

Припомняме и че вчера, 25 септември, ловци в Северна България протестираха срещу подготвяната забрана за групов лов на дива свиня. Недоволството спря движението на ферибота Никопол - Турну Мъгуреле (Румъния).

 

Според протестиращите с готвената забрана с нищо не се допринася за намаляването на популацията на дивите свине, които са основен източник на заразата с африканска чума (АЧС).

 

"Тук изниква един огромен проблем, който никой не го коментира: какво ще се случи, ако още на първия ловен ден паднат доста животни, което обикновено се случва. Кой ще ги изследва тези животни, тъй като лабораториите в страната са изключително малко, които могат да изследват този щам на заболяването", попита Пиперков.

 

По думите му освен, че популацията няма да се намали с подборен отстрел, забраняването на груповото ловуване само може да допринесе за по-сериозното разпространение на заразата.

 

Пред общественото радио темата коментира и председателят на УС на Ловно-рибарското дружество в Никопол Красимир Халов. Той обясни, че след ползотворна двумесечна кореспонденция между ловците и държавните институции, изведнъж тихомълком излиза заповедта на сайта на Министерството, която озадачава ловците.

 

"Тази заповед ни казва, че няма да излезем на лов. Тя е доста противоречива. Преди два месеца се разсъждаваше от компетентните органи, че популацията трябва да се намалява с отстрел, за да се спре разпространението. Сега се разсъждава обратното", категоричен е Халов.

 

Той обяви, че е възможно на днешния протест отново да се стигне до блокиране на ферибота Никопол - Турну Мъгуреле, въпреки обявения мирен протест. "Ще бъдем на протест, може би ще блокираме ферибота. Категорично в събота ще го блокираме, ако няма промяна. На 29 ще го открием (ловния сезон - бел. ред.) на ферибота. Тогава ще бъде блокирано. Предполагам и днес ще се стигне до тези действия, защото мисля, че откликнахме на държавата много сериозно,  с действията, които направихме през тези два месеца", допълни ловецът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4137 |25.09.2018 Бисер Петков: Падането на тавана на пенсиите - въпрос и на пари, и на справедливост . 3| 6292 |21.09.2018 Младен Маринов бяга като дявол от тамян от въпроси за миналото си . 19| 11447 |22.08.2018 Бонев: Бойче, не се връщай към тъмните си години, които липсват в CV-то . 0| 3682 |10.08.2018 Кр. Величкова за Фрог: Бъдещето на Фонда за лечение на деца е под въпрос

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads