Реклама / Ads
0| 8452 |21.11.2018 НОВИНИ

Ловци готови да протестират заради текстове в Закона за оръжията

.
Източник: БГНЕС
Над 130 000 членове на Съюза на ловците и риболовците в България ще излязат на протест, ако Закона за оръжията и боеприпасите бъде приет в сегашния си вид. Това стана ясно от думите на инженер Георги Младенов, който е експерт в съюза.
 

Причина затова стана спорния закон, който може да направи незаконни оръжията на стотици хиляди българи. Ловци, спортисти, колекционери и представители на клубове за исторически възстановки възразиха срещу готвените промени. Въпреки това днес

 

Законопроектът беше приет на първо четене във вътрешната комисия. Според заместник министъра на вътрешните работи Красимир Ципов проблем няма и просто неправителствените организации не разбират правилно текстовете в Закона.

Ципов обясни, че не очаква да има напрежение, защото несъгласията ще бъдат изчистени между първо и второ четене. До момента изготвеният от Служба „Контрол на обещественоопасните средства” в МВР проектозакон е обсъден на първо четене в още две комисии. Комисията по земеделието го отхвърли изцяло, а комисията по отбрана го прие.

 

Според неправителствените организации промените в Закона за оръжията и боеприпасите биха могли да направят незаконни оръжията на стотици хиляди българи. Законопроектът цели синхронизация с директива на Европейската комисия за превенция на тероризма. Според засегнатите организации обаче текстът на директивата е неправилно пренесен в българския проект и ще ощети собствениците на оръжия в страната ни.

Според инженер Георги Младенов, който е експерт в Съюза на ловците и риболовците в България Законът предвижда отнемането на оръжията на десетки хиляди от членовете, притежаващи полуавтоматични карабини.

Днес законопроектът беше приет на първо четене във вътрешната комисия. По думите на Младенов, ако не бъдат направени промени в текстовете на Закона и той бъде приет окончателно в този вид над 130 000 ловци и риболовци ще излязат на протест.


Според зам. Вътрешният министър Красимир Ципов проблем няма, а недоволството на неправителствените организации е, защото не разбират написаните текстове в Закона.

Срещу готвените промени в Закона за оръжията и боеприпасите се надигнаха както ловци, така и спортисти, колекционери и представители на клубове за исторически възстановки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4737 |17.11.2018 За Валентин Радев полицията e „мека” с дръзналите да протестират . 6| 5201 |11.11.2018 Майките протестират 21-и ден, напрежението в центъра на София нараства . 0| 4017 |10.11.2018 Русе и Перник протестират днес с искане за чист въздух . 0| 3661 |07.11.2018 Майки и деца с маски протестират заради мръсния въздух в Русе

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads