Реклама / Ads
60| 5380 |16.12.2011 НОВИНИ

Г. Лозанов: Не е важно, че Ал. Петров е присъствал на заседанието на СЕМ

.
Георги Лозанов
Всеки можел да присъства на публични заседания. А наказанието за Бареков не било драматично, а просто. То показвало, че дискриминационна реч в електронните медии е нарушение. Медиите са се превърнали във враждуващи лагери, констатира Лозанов.
 

В публиката може да бъде всеки, нито мога да спра някого, то е публично, обяви по ТВ 7 Георги Лозанов, председател на СЕМ, който гласувал "за" наказанието за Бареков заради медийния шум в системата. (Преди това самият Алексей Петров заяви, че е отишъл на заседанието на СЕМ, просто за да присъства, а коментарите на Бареков по негов адрес го ласкаели.)

Според Лозанов думата "присъда" от страна на СЕМ била фалшиво-патетична. Вгледайте се в това, което СЕМ казва чрез това свое решение, добави той - не може да се обиждат социални групи. Изказванията ви срещу Ал. Петров не са нарушение на Закона за радио и телевизия. Нарушение била дискриминационната реч, противопоставяща граждани срещу селяни и изказвания от типа "хора, отивайте си при сланината!"

Решението на СЕМ е много просто, нито е драматично - то показва, че дискриминационна реч в електронните медии е нарушение. Лозанов каза, че сега се измествала логиката, защото не било важно кой присъства, стига той да е на свобода. Това задавало фалшив контекст.

Медиите са се превърнали във враждуващи лагери и враждата между тях се е превърнала в най-важното, коментира още Лозанов, според когото било притеснително, че от друга телевизии наричат Бареков "мишка" и обиждат негови колеги.

Нито съм поканил Ал. Петров, нито мога да го изгоня, това е публично заседание, каза още Лозанов, според когото това било медийна истерия, която продължавала да се възпроизвежда. Това не е взимане на страна, вие също може да присъствате на всяко заседание на СЕМ. Как ще е важно кой присъства на заседанията на СЕМ, каза още Лозанов.

Frognews.bg припомня, че Съветът за електронни медии реши да глоби телевизия ТВ7 заради изказванията в ефир на водещия на "Гореща точка" Николай Бареков по повод стачката на зърнопроизводителите. Решението за това беше взето от медийния регулатор с пълно единодушие. Николай Бареков отказа да се яви на заседанието, но още през седмицата изрази подозрения, че мероприятието е на път да се превърне в трибунал, гледащ едностранчиво на изказването срещу трактористите.
 
Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5381 |30.05.2011 Г. Лозанов: 50% от журналистиката у нас е платена . 27| 5517 |12.10.2010 Г. Лозанов: В БНТ липсват идеи за излизане от кризата . 28| 7632 |05.09.2010 Г. Лозанов: "Булсатком" може да бъдат наказани заради мача Англия - България . 11| 4828 |06.03.2008 Доц. Лозанов: Ако Първанов е ловувал, логично е да се оттегли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads