Реклама / Ads
0| 5747 |31.03.2016 НОВИНИ

Лукарски: „Булгартабак” спира работа от утре

.
Божидар Лукарски
Нека да се придържаме към истината, защото медиите раздухаха новината за проверка в „Кинтекс”. Не е имало нахлуване и обиски. Става дума за много специфичен бизнес. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски по БТВ.
 

Този бранш зависи от това, да не се раздухват скандали. Просто ДАНС е поискал от управата на „Кинтекс” документи, което е рутинна процедура. Има и такива проверки в бранша. Той е само търговец, а не производител. Ако се прецени, след проверката ще дадем изявления. „Кинтекс” за м. г. осигури 14 на сто реализация на бг продукция. Скандалите не влияят положително. Не са разпитвани от управляващите на дружеството. Службите трябва да кажат какво са установили, дали има източване на средства. Не съм аз, който да даде заключения, не сме прокуратурата. Имам доверие на ръководството на „Кинтекс”. Звучи добре като новина, че са нахлули барети там. Аз нямам такава информация. Дори и да знам нещо, няма да ви го кажа.

Не мога да дам оценка на прокуратурата за взривовете в Горни Лом. Има повдигнати обвинения и срещу служител на министерството на икономиката. Тя е по майчинство. Г-жа Бахчаванова е била секретар на комисия и нейна работа е да подготви документацията. Отговорността трябва да се носи от членовете на комисията и от действащия тогава ресорен министър-Петър Димитров. Отговорността се носи от най-високото ниво. Той не присъства в обвинителните актове, а трябва. Когато ставаш министър, трябва да носиш отговорността.

Нека да видим ситуацията в софийския „Булгартабак”. Неприятно е, когато хора остават без работа и се губят пазари. В крайна сметка кучето е заровено в приватизацията. Дружеството е частен субект, и държавата не може да се меси. Агенцията по приватизацията само може. Установено е, че няма нарушения. Въпросът е не на кого е „Булгартабак”, а на кого е прехвърлено дружеството. В рамките на 5 годишния срок за не смяна на персонала, купувачът е спазил тази клауза в договора. Основният проблем е свързан със задържания на купувача 10 години да не променя предмета на дейност. Към 23 март все още са работили отдели на „Булгартабак”. От утре се преустановява работата на фирмата, това не е нарушение на договора. Днес има общо събрание на собствениците на „Булгартабак”. Утре ще се срещнат със синдикатите. Голяма част от работниците са взели обезщетенията и доброволно ще напуснат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4679 |31.03.2016 Болници спират да лекуват онкоболни заради правилата на Москов . 0| 5834 |30.03.2016 Лекари лаборанти се включват в протеста и спират работа . 0| 4832 |30.03.2016 Т. Безлов: „Булгартабак” е разположен на скъп терен, целта е да се строи там . 0| 4388 |25.03.2016 Къде ЧЕЗ спира тока?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads