Реклама / Ads
3| 5258 |19.03.2015 НОВИНИ

Магистрат на Кой по делото КТБ пое Следствието и влезе в конфликт на интереси

.
Делян Пеевски също е работил в столичното следствие
Следователят по делото за длъжностното присвояване от Корпоративна търговска банка (КТБ) Иван Иванов е бил назначен за шеф на Столичната следствена служба.
 
Иванов е бил назначен със заповед на градския прокурор на София Христо Динев преди два дни. Съпругата на Иванов  - Миряна Георгиева Иванова също е следовател в Столичното следствие, което създава потенциален конфликт на интереси, коментират магистрати пред "Дневник".

До новото назначение се стигна след като доскорошният ръководител Петьо Петров, подаде оставка и поиска да напусне системата. В края на януари Върховният касационен съд (ВКС) приключи ключовото дело за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов. Те бяха оправдани, а съдът записа, че поведението на Петров, основен свидетел на прокуратурата, е било емблематичен пример за провокация към подкуп.

В деня на излизане на решението, Петров подаде оставка и излезе в отпуск.

ВСС така и не го освбоди като следовател. За предложението, направено от главния прокурор Сотир Цацаров, гласуваха едва 12 души при необходими минимум 13 гласа. Основният аргумент - да остане възможността на Петров да може да бъде потърсена дисциплинарна отговорност.

 

От атестацията на Иван Иванов, качена на сайта на Висшия съдебен съвет, става ясно, че той има оценка за работата си "много добра" с 94 точки от общо 100. Мнението на комисията е било, че оценката му трябва да бъде намалена, защото заради непълна съпоставимост между актовете на следователя и актовете на прокурора. Атестацията му е била направена в края на 2014 година, а Иванов не е имал възражения. Той има девет години стаж, през всичките е работил в Столичното следствие. Иванов е бил награждаван от главния прокурор Сотир Цацаров.

 

Следователят Иванов се прочу и с интервюто, което даде заедно с прокурор Иван Гешев в столичен вестник. Досега двама магистрати не бяха се изявявали по подобен начин. В следователските среди Иванов е известен като човек, който може да изпълни всяка поръчка. Вчера те се шегували, че назначението му означавало рИформЪ и нищо повече. Според тях с началничеството на Иванов моделът  #Кой в следствието се утвърждавал окончателно до пълното му обезличаване като институция. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5052 |14.03.2015 Осем магистрати от ВСС са в САЩ за сметка на „Америка за България“ . 0| 4314 |12.03.2015 Делото за отнемането на лиценза на КТБ влиза в съда през април . 9| 5001 |11.03.2015 Избраха съдия Биляна Чочева за делото на Цветанов във ВКС . 9| 4467 |09.03.2015 Вижте съдиите по делото срещу Цветанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads