Реклама / Ads
20| 5404 |25.05.2011 НОВИНИ

Магистрати гушкат бонуси от Търговския регистър

.
47 висши магистрати от Министерство на правосъдието са получили към заплатите си за първото тримесечие на 2011 сериозни бонуси, като най-тлъстите са раздадени в политическия кабинет на правосъдния министър.
 

Парите са спечелени от работата на Търговския регистър, съобщава в. "Сега", като се позовава на информация, получена по Закона за достъп до обществена информация.

Най-много пари са раздадени допълнително през март като близкото обкръжение на Маргарита Попова е получило по 140% от средната брутна заплата в политическия кабинет. При максимална заплата за заместник–министър в размер на 1661 лева и минимална от 1027 лева, това означава, че през март те са си раздали по около 2000 лева допълнително.

В политическия кабинет влизат самата Маргарита Попова, тримата й заместници - Даниела Машева, Жанета Петрова и Христо Ангелов, началникът на кабинета на министъра, парламентарният секретар и говорителят.

През януари бонусите са били 81%, а през февруари - 98%. Бонуси са давани и на служители, ангажирани с Търговския регистър. От останалите служители тези, които са на ръководна длъжност, са се подписали срещу допълнително 60% от заплатата си през януари, 64% през февруари и 107% през март. За чиновниците с контролни функции процентите съответно са 75, 54 и 84, за експертите - 51, 63 и 69, а за технически длъжности - 41, 56 и 65.

Премиите на тези 47 души идват по реда на Закона за търговския регистър, според който част от таксите и глобите, събирани по него, се изразходват за допълнително материално стимулиране на хора от централната администрация на МП, пряко ангажирани в подпомагане дейността на търговския регистър.

Само преди седмица Министерският съвет отпусна 450 000 лева допълнително на Агенцията по вписванията, която ръководи регистъра. Парите бяха дадени за обновяване на техниката, която поддържа системата за фирмените вписвания.

Бонусите в правосъдното министерство са дадени заради "добрата работа на Търговския регистър". "Добрата работа" обаче ще секне съвсем скоро, след като Народното събрание прие предложенията на правосъдното министерство за частично затваряне на базата данни.

От министерството са уточнили пред "Сега", че от политическия кабинет и служителите, ангажирани с Търговския регистър и Централния регистър на особените залози, не са вземали бонуси в периода август 2009 - декември 2010 г., въпреки че има наредба за това.

Така реализираните икономии от перо "заплати" са близо 10 млн. лв. за 2009 г. и около 300 хил. лв. за 2010 г. Общата сума на раздадените за тази година премии обаче не се съобщава. Не е ясно и какви са били критериите при разпределянето на парите.

Бонуси в МП от началото на годината са взели не само чиновниците, ангажирани с регистъра. По една работна заплата през първото тримесечие е изплатена и на 176 служители, като средствата са икономисани от фонд "Работна заплата".

По една заплата са получили 22-ма души в дирекция "Управление на собствеността и стопански дейности", дирекция "Административно обслужване и канцелария" и дирекция "Българско гражданство". Парите са дадени въз основа на две постановления на Министерския съвет - за кадровото осигуряване на някои дейности в бюджетните организации и за организиране на денонощно дежурство за оповестяване при привеждане от мирно във военно положение, при стихийни бедствия и крупни производствени аварии.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6113 |29.04.2011 Тръгва регистър на длъжниците . 2| 5377 |17.04.2011 Ограничаването на Търговския регистър няма да пресече измамите . 5| 11580 |10.04.2011 О. Донев – собственик на Труд и в Търговския регистър . 0| 4820 |04.04.2011 Обмислят он-лайн регистър на педофилите у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads