Реклама / Ads
4| 4118 |18.02.2016 НОВИНИ

Магистрати: Ще е още по-позорно да има външен анализ и за ВСС

.
Калин Калпакчиев и Соня Найденова Източник: Topnovini
Ще бъде още по-позорно за страната, ако след външен анализ на прокуратурата се стигне и до такъв за ефективността на ВСС. Така Соня Найденова, член на кадровия орган от съдийската квота, мотивира пред журналисти внесеното от нея предложение в дневния ред на магистратите да се възобнови проверката по "Яневагейт", предаде репортер на София
 
С думите си тя визира критичния доклад на Еврокомисията за прокуратурата. След него председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер дори намекна, че Румъния може да бъде разделена от България в механизма на оценяване на двете страни.

От своя страна Калин Калпакчиев заяви, че подновяване на проверката е нужно заради коментарите и препоръките на евродоклада за записите между Владимира Янева и Румяна Ченалова. Според члена на ВСС за изслушване по скандалните записи трябва да се извика градският прокурор на София Христо Динев, да бъдат иззети разпечатки от телефонната централа на Съдебната палата, да се изслуша пак Румяна Ченалова и да се предприемат още други действия.

Найденова каза още, че проверката трябва да бъде довършена, при това качествено, както през 2009 г. при лобисткия скандал с Красимир Георгиев - Красьо Черния. Тя припомни, че тогава в рамките на два-три месеца прокуратурата е предоставила достатъчно доказателства на ВСС и от това са последвали реални резултати.

Соня Найденова и Калин Калпакчиев коментираха и предложението си ВСС да изрази становище във връзка с медийните атаки на Яне Янев срещу магистрати. Те заявиха, че кадровият орган трябва да изрази ясно отношение по този случай и да защити независимостта на съдебната система. Според тях е необходимо становище относно атаките срещу съдии, които решения са засягали една или друга личност от политическия елит на страната.

След процедурно предложение ВСС не прие да изтегли от последната позиция в дневния си ред предложението за подновяване проверката по "Яневагейт".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5501 |25.12.2015 Каракачанов: Турският външен министър, който ще идва у нас, не е поканен от нито една институция . 5| 4518 |25.12.2015 Сайтът на ЮНЕСКО заблуди, че Бокова била външен министър . 13| 5814 |24.12.2015 ВМРО зове Външно да отмени визитата на турския външен министър . 0| 4462 |15.12.2015 Задържаха сина на френския външен министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads