Реклама / Ads
29| 6601 |29.11.2010 НОВИНИ

Магистратите пак си спретнаха "подаръци" за Коледа

.
13-тата заплата за магистратите май ще се окаже истински коледен подарък, след като Висшият съдебен съвет, макар и бед дебат, потвърди решението си от 2009 година да отпусне допълнителни възнаграждания.
 

Единственото условие, което трябва да бъде изпълнено, за да си получат коледните армагани, е в системата да се генерират достатъчно средства от съдебни такси и икономии във фонд "работна заплата".

Темата витаеше близо месец в т. н. "правителство на съдебната власт". Окончателно решение бе намерено в понеделник, след като въпросът бе поставен от председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев. Той обясни, че ВСС трябва да вземе своето решение "честно", защото "в системата има напрежение заради неяснотата".

"Трябва честно да се каже на съдебната власт, а и на другите, какво се прави", заяви Груев. Преди това съдебният съвет обсъждаше да предостави правото на шефовете на съдилищата да раздадат индивидуални парични награди. Преди година ВСС реши да награди всички в системата с до 2 допълнителни работни заплати. Това не важеше за магистратите с наложени дисциплинарни наказания.

"Тази година няма да има пари за повече от 1 допълнителна заплата", коментира след заседанието членът на ВСС Петър Стоянов. Той обясни, че много от сградите на съдебната власт се нуждаят от спешни ремонти, които са глътнали значителна част от допълнителните приходи в бюджета.

Междувременно ВСС одобри предложението на шефа инспектората Ана Караиванова за отпускане на 1 допълнителна заплата за всичките 11 инспектори, както и за 18 от експертите в институцията. Без "награда" останаха 6 експерти, защото Караиванова не е останала доволна от положените усилия през годината.

Те заяви след заседанието на съдебния съвет, че ръководената от нея институция работи на пълно натоварване при непълен щат и хората трябва да бъде "възнаградени за положените усилия".

В края на миналата година избухна скандал между магистратурата и правителството заради решението на финансовия министър Симеон Дянков да спре парите за 13-та и 14-та заплата в съдебната система. След близо месец разпри парите бяха дадени в края на януари. Действията на вицепремиера бяха разгледани от ВСС и магистратската общност като недопустимо вмешателство в делата на съдебната власт.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5462 |21.05.2010 Цветанов вдигна мерника на "Магистратите" . 4| 4715 |11.05.2010 Б. Велчев: След Красьо магистратите внимават с кого говорят . 8| 4621 |13.04.2010 Цв. Цветанов: ВСС да проверява досиетата на магистратите . 4| 4832 |06.11.2009 ДАНС брои магистратите и ченгетата на Черния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads