Реклама / Ads
2| 6075 |27.03.2018 НОВИНИ

Мъглата около финансирането на сделката с ЧЕЗ не се разсейва

.
Следващото заседание на комисията е във вторник. Ще изпратя писмо до министър-председателя Борисов с покана за участие в Комисията с оглед на декларираното от него намерение за участие на българското правителство в тази сделка. Това каза председателят на Временната комисия за ЧЕЗ Жельо Бойчев.
 
Да информира членовете на комисията какви са аргументите, довели до това решение и по какъв начин евентуално ще бъде реализирано участието на държавата в тази сделка, обясни той пред БНТ.

"Виждам, че се е работило по тази тема. Информация от проверката на свързаните лица със сделката, както и за институциите, имащи ангажимент към финансирането, беше предоставена на комисията", каза Бойчев.

Той обаче отчете, че след заседанието произходът на средствата за закупуването на активите от страна на "Инерком" е по-скоро неясен, тъй като сделката още не е приключена. И обясни, че за участието на офшорни фирми ще се искат още данни от службите.

Бойчев посочи, че към момента няма никакво финансиране, а по-скоро има намерение за финансиране и деклариране на намерение.

Социалистът не разкри почти нищо за арбитражното дело във Вашингтон, но обобщи, че целта на изслушването е била изпълнена.

Все пак Бойчев съобщи, че на следващото заседание (на 3 април) ще бъдат поканени премиерът Бойко Борисов и ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

Борисов ще бъде питан за евентуалното участие на правителството в сделката между ЧЕЗ и "Инерком".

Като втора точка сме предвидили изслушване на КЕВР. Миналата седмица изпратих писмо до Иван Иванов с искане за цялостна информация относно извършените регулаторни проверки в дружества на ЧЕЗ в България, издадените констатирани нарушения и наказателни постановления, както и процедурата по отнемане на лиценз на едно от дружествата на ЧЕЗ, заяви Бойчев и отбеляза, че ролята на регулатора също е много коментирана в тази сделка и очаква доста въпроси към него.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5740 |20.03.2018 Около 57% от замърсяването на въздуха в София е от на транспорта, 35% - от битовото отопление . 0| 5401 |19.03.2018 Европол: Около 800 души от Западните Балкани са пътували за Сирия, за да се влеят в ”Ислямска държава” . 1| 5400 |19.03.2018 Ограничават движението около НДК . 1| 5640 |18.03.2018 Блокират движението около Националния стадион заради вечното дерби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads