Реклама / Ads

5| 5747 |26.05.2011

Махат стикерите "Автокаско" по колите

.
Забранява се залепянето на стикери за сключена застраховка „Автокаско" върху колите. Това предвиждат промените в Кодекса за застраховането, внесени от Министерския съвет и одобрени на първо четене днес в парламента.

С промените отпада задължителното изискване от страна на застрахователи за поставяне на „пасивни маркировки", представляващи знаци, стикери или други белези върху колите. Сред идеите е шофьорите да могат да правят застраховка на автомобилите си, без задължително да ги маркират.

Неспазването на забраната за стикерите от страна на лицето, което управлява автомобила, ще се наказва с глоба от 50 лв. Застраховател, който извърши или допусне извършването на това нарушение, ще се наказва с имуществена санкция от 30 000 до 60 000 лева, а при повторно нарушение - от 60 000 до 120 000 лева.

Според Мартин Димитров целта, поставена от Министерския съвет и Министерството на вътрешните работи, е на практика да не зависи и да няма задължение за маркиране на автомобила, тоест можеш да си направиш застраховка без задължението за маркиране на автомобила. Но според него това не означава, че маркирането не може да бъде направено на доброволен принцип.

„Забраняват се стикери и други знаци на автомобила, които да показват, че е застрахован и в кой компания е застрахован. Има следния казус - че автомобилите с такива стикери и такива обозначения, се крадат по-малко. Не е ли по-правилно ако част от застрахователните компании, ако част от застрахователните компании се занимават с нелегална дейност, вместо да се махнат всички стикери, да се вземат мерки срещу тези компании", попита Мартин Димитров.

Петър Димитров от БСП смята, че „подобен текст меко казано унижава парламента.

Тук определено става дума за двама души. От едната страна е господин Цветан Цветанов, който е автор на тази идея и иска тя да бъде реализирана. От другата страна е Алексей Петров, който трябва да бъде наказан. Дали ще я наречем поправката „Цветанов" или поправката „Алексей Петров" няма да има голяма разлика, коментира червеният депутат.

Димитров изрази опасения, че от промяната ще има и вредни ефекти. Според Петър Димитров най-вероятно кражбите ще скочат. По думите му беззащитният редови български гражданин, който си оставил колата като уличница отвън, ще бъде потърпевшият.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Промени в закона махат дипломатите-агентите на ДС 6| 4654 |25.05.2011 . Махат биокомпонентите в дизела, цената пада 15| 4741 |21.03.2011 . Държавата дава рамо на колите на ток 1| 4474 |11.02.2011 . Махаме стикерите "Каско" заради автокрадците? 9| 5378 |07.02.2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ