Реклама / Ads
1| 4029 |08.09.2016 НОВИНИ

Махмуд Абас е бил агент на КГБ в Сирия

.
Палестинският президент Махмуд Абас е бил базиран в Сирия агент на КГБ през 1983 г., съобщават израелски учени, проучили изнесени от СССР документи на тайната служба.
 
Разкритията идват от документите на Василий Митрохин, който е работил в съветските тайни служби и избяга в Лондон през 1992 г. след разпадането на СССР. Митрохин почина през 2004 г. Изнесените от него документи станаха достъпни през 2014 г. Двама израелски учени от Изследователския институт „Хари Труман" в Йерусалим поискаха достъп до засягащите Близкия изток документи от архивите на Митрохин в Университета Кембридж и в тях открили истината за Абас. „Махмуд Абас е описан от КГБ като агент на КГБ - не сътрудник или източник - а агент", каза Орен Нахари по израелската телевизия Канал 1.

Изабела Гинор и Гидеон Ремез, двама анализатори на събитията след разпадането на Съветския съюз, откриват, че Абас, с псевдоним „Кротов" ("Къртицата") е работил под ръководството на Михаил Богданов, който тогава е бил в съветското посолство в Дамаск. Богданов сега е пратеник на руския президент Валдимир Путин за Близкия изток, където тази седмица се опита да договори среща между Абас и израелския премиер Бенямин Нетаняху в Москва.

Високопоставен палестински представител отхвърли твърдението и намери връзка между него и провалилия се опит за уреждане на срещата. „Не е бил агент нито на КГБ, нито на която и да е друга служба", заяви Набил Шаат пред в.„Таймс ъв Израел". Мохамед Мадани, от палестинската партия „Фатах" каза, че информацията цели оклеветяването на Абас. "Има ясна тенденция на опити да бъде навредено на Абу Мазен от различни елементи, включително и от Израел", каза Мадани пред в. „Аарец".

Абас може да е бил вербуван, докато е подготвял доктората си в Москва в началото на 80-те години на миналия век.

Нахари каза, че не става ясно дали Абас е бил съветски агент преди или след времето, което е прекарал в Дамаск.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4012 |02.09.2016 Проверяват кандидатите за районни кметове за агентурно минало . 0| 4904 |09.08.2016 Бивш агент на ЦРУ срещу Тръмп на изборите в САЩ . 0| 4479 |05.08.2016 Нарекоха Тръмп руски агент . 0| 4357 |14.07.2016 ДАНС внедрява агенти в терористични групи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads