Реклама / Ads
13| 6890 |16.06.2019 ПОЛИТИКА

Мая Манолова не иска партия да я издига за кмет на София

.
Мая Манолова Източник: БГНЕС
”Протестите на медицинските специалисти са абсолютно справедливи и са протести не само за по-добри условия на труд и достойно възнаграждение, но техните искания са за промени, за реформа в здравната система, което е важно за всички нас като пациенти.
 

Този справедлив протест трябва да бъде подкрепен от всеки честен български гражданин, защото това е протест и за неговите права, за правото на достъпно, качествено, своевременно здравеопазване". Това каза за БНР омбудсманът Мая Манолова и допълни: 

 

Налице е пълен отказ на министъра да решава проблемите в здравната система, да изпълнява поетите ангажименти и да прави реформи“.

 

Тя припомни поетите от министър Ананиев ангажименти към медиците и заключи:

 

„Резонен е въпросът: „Кога за министъра ще настъпят датите 25 април, 10 май и 1 юни и не е ли вече крайно време обещанията преди избори, защото всичко това се случваше преди евроизборите, да се изпълняват след това“.

 

Омбудсманът призна, че на моменти се чувства безсилна и обезкуражена в опитите си да накара институциите да си свършват работата:

 

„Хората имат огромни очаквания, че подкрепата, която им давам, ще даде своите резултати. Продължавам да се натъквам на откровени безобразия, които се отнасят до основни човешки права. В случая с медицинските специалисти, особено ме взривява опитът на силните да мачкат слабите, опитът да бъдат потушени протестите, да бъдат наказани хора за това, че протестират…Тези протести вече се превърнаха в протести за човешки права. Те са показател за това какво е състоянието на демокрацията в България днес“.

 

Омбудсманаът поиска отговор по Закона за достъп до информация какви са основанията на енергоразпределителните дружества и топлофикациите да искат увеличение на цената от 1 юли. Тя коментира, че това се е наложило поради „абсурдното обстоятелство, че числата в исканията на енергийните дружества просто са заличени“. Тя уточни, че са не били заличени числата на топлофикациите.

Няма аргументи защо се налага увеличаване цената на парното, предвид че природния газ е на исторически ниски цени, каза Манолова. Тя очаква да получи информацията „буквално тези дни, защото в противен случай ще влезем в съдебна сага“ и припомни, че вече е осъдила „Топлофикация“ заради стойността на юрисконсултските възнаграждения.

 

По темата с намаляването на партийните субсидии, Манолова е категорична, че „ решението на суверена е ясно“, но сега трябва „да се обсъдят и други алтернативни форми за подкрепа на партиите“ :

 

„Би следвало, ако бъде намалена така партийната субсидия, политическите партии да имат безплатен достъп до обществените медии. Би следвало да има целево финансиране за разяснителни кампании - как се гласува преференциално, как се гласува с машини“.

 

Според Манолова 13.23 лв. на глас „наистина е скандално много“ на фона на бедността и безпаричието у нас.

 

Манолова коментира и твърденията, че от БСП ще я помолят да се кандидатира за кмет на София. Тя се пошегува, че винаги името ѝ се спряга, когато в някакъв сектор има криза:

 

„Не са ме питали само за Българския футболен съюз, но ако започнат да ми звънят спортните репортери ... Аз съм открит човек, прям. В момента, в който преценя, че инструментариума, с който разполагам като омбудсман, не ми позволява адекватно да адвокатствам на българските граждани, че не съм ефективна в моята защита, със сигурност ще предприема други стъпки. Може и да кандидатствам за други позиции, но с ясната цел да бъда полезна и да работя за българските граждани. В този ред на мисли, партийно издигане и кандидатиране ми изглеждат абсолютно неприемливи, тъй като аз работя за българските граждани. Освен това съм сигурна, че каквото и да правя, след като ми изтече мандата, то ще бъде свързано с правата на гражданите“.

 

"Ако преценя, че някоя публична позиция ще ми даде възможност да съм по-полезна и по-ефективна, може би ще взема такова решение, но тогава със сигурност ще го направя публично. В момента имам достатъчно ангажименти като омбудсман. Това, което ме тревожи, са много бавните стъпки, с които моите каузи се придвижват. Ще дам пример с медицинските сестри, със законопроекта за банките, с каузата ми за правила при фирмите за бързи кредити…"

 

Манолова е категорична, че не би се кандидатирала от името на партия:

„Това, че се прокрадва от различни партии, че биха ме подкрепили, биха ме номинирали, благодаря, но решенията ги вземам аз. Със сигурност, давайки цялата си енергия да съм адвокат на гражданите, няма как да се обвържа с партия…. Не съм чула да има кандидати, обявили се, за кмет на София, а мен ме питат вече повече от една година“.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5335 |14.05.2019 Доган поиска прошка от разсърдените и разочарованите . 18| 10413 |30.03.2019 Ашколсун: ДПС-Бургас иска Пеевски за евродепутат . 15| 8760 |29.03.2019 Партията на Лютви Местан пред закриване? . 17| 9440 |06.03.2019 А. Атанасов: Руският премиер поиска Борисов да лобира пред ЕС за руския газ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads