Реклама / Ads
108| 5594 |30.01.2014 НОВИНИ

Мая Манолова: Искането на президента за референдум нарушава Конституцията

.
Източник: Булфото
Две от исканията на президента са противоконституционни. В този смисъл предложението да бъде проведен референдум е откровен призив да се нарушава Конституцията. Това заяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на НС и председател на Временна комисията за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс Мая Манолова.
 

Тя подчерта, че Конституцията не може да се променя чрез референдум и според чл. 42 от нея участието в изборите е право, а не задължение на българските граждани и в този смисъл не може да има задължително право. "Ако Плевнелиев иска промяна в Конституцията, би следвало да използва предвидения в гл. 9 на действащата Конституция ред", подчерта Манолова.
По отношение на електронното гласуване тя обясни, че с решение № 4, по дело № 4 от 2011 г. на КС въведеното електронно гласуване в кодекса „Фидосова” е обявено за противоконституционно, защото нарушава тайната на вота.

"Всъщност, с предложението за електронно гласуване се готви мащабна фалшификация и манипулация на изборите - Костинброд 2 в невиждани размери. Онези 480 хил. бюлетини ще бъдат детска играчка пред възможностите, които дава електронното гласуване за контрол на вота и за купуване на гласове", категорична бе зам.-председателят на НС.  Тя заяви, че не иска да мисли, че президентът иска да става съучастник в една подобна мащабна акция за фалшификация на вота на българските граждани.
Манолова поясни, че електронно гласуване има в Естония, но там има електронно правителство, естонските граждани имат електронни подписи и всички услуги се правят по електронен път. "Има ли някаква гаранция, че например работниците в едно предприятие няма да гласуват под строй електронно, под зоркия поглед на техния работодател", попита Манолова. Тя припомни, че и немският съд е обявил електронното гласуване за противоконституционно.  Според нея това е едно сериозно изпитание и предизвикателство срещу демокрацията и честността на вота.
По отношение на искането за определен брой мажоритарни кандидати Манолова коментира: "Тази игра сме я играли през 2009г. и определено експериментът не беше удачен. Идеята да се въведе изцяло мажоритарна система подвежда и заблуждава избирателите и в крайна сметка печеливши ще бъдат големите партии. Възможно е това да е и БСП, но ние не искаме да печелим избори по този начин", каза още тя.

По думите и ако президентът Плевнелиев е имал сериозни намерения да участва в дебата по новото изборно законодателство, той е можел да се включи през изтеклите 7 месеца и дори да я даде в своето новогодишно обръщение, за да има време неговите въпроси да бъдат обсъдени и част от тях да станат елемент от новите изборни правила. "За съжаление с тази акция президентът се нарежда до групата, която всячески се старае да възпрепятства приемането на нов Изборен кодекс и в крайна сметка предстоящите евроизбори да се проведат по кодекса „Фидосова”. Как ГЕРБ прави избори по него сме гледали много пъти и според нас това повече не трябва да се случва", категорична бе Манолова.

На въпрос какви ще са действията по исканията на президента, Манолова отговори, че има изискване към допустимостта на въпросите и очевидно те не могат да противоречат на българската конституция. "Вие съгласни ли сте с референдум да бъде възприето електронното гласуване и след това то да стане основа за фалшификации и манипулации на вота", попита председателят на комисията по изборните правила. По повод думите на президента, че очаква да бъде осигурена тайната на вота чрез законови мерки, Манолова коментира, че това е невъзможно. "Няма как да бъде гарантирана тайната на вота, ако гласуването е по интернет, в български условия", заяви тя.

На въпрос каква ще бъде процедура по обсъждане на предложенията на президента и дали ще ма такава, Манолова отговори: „Очакваме да видим как президентът ще формулира своите 3 конкретни въпроса и доколко те ще бъдат допустими според изискванията на Закона за референдумите. След това искането ще премине през правната комисия и ще бъде гласувано в пленарна зала".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5864 |30.01.2014 Освен ГЕРБ другите ПГ няма да подкрепят предложението на президента . 17| 5329 |29.01.2014 ГЕРБ прегърна предложението на президента . 63| 5172 |26.01.2014 Манолова: ГЕРБ носеха чували, подменяха изборни книжа . 21| 5577 |17.01.2014 Манолова: Изборният кодекс е писан с хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads