Реклама / Ads
0| 4456 |01.11.2016 НОВИНИ

Мая Манолова и Момчил Неков нищиха закона за доброволчеството

.
Мая Манолова и евродепутатът Момчил Нековобединяват своите усилия и експертиза, за да бъде създаден дълго чакания законопроект за доброволчеството в България, стана ясно от тяхна съвместна среща.
 

Манолова и Неков проведоха работна среща по темата съвместно с КНСБ, Национално представителство на студентските съвети, БЧК, Национален алианс за работа с доброволци, Национален младежки форум, Организация на българските скаути, Български център за нестопанско право, „Каритас“, Сдружение "Младежкиглас" и Holiday Heroes. Омбудсманът и евродепутататим представиха своите проектии идеи в търсене на добри практики и експертност, за да се създаде един наистина качествен и работещ законопроект, стимулиращ и подкрепящ доброволчеството в България.

Към момента у нас липсва единна формулировка на понятието доброволец, както и правна рамка, регулираща процеса на доброволческата дейност, включително институционални механизми за извършването й.

 

Момчил Неков, който е един от най-младите депутати в Европейския парламент, доразвива с предлагания от него законопроект нормативната основа за насърчаване и подпомагане на младежкото доброволчество. Една от идеите му е то да се зачита за трудов стаж, а участието в доброволчески мисии да носи точки при кандидатсване в университет.„Смятам, че такъв закон несъмнено би допринесъл за създаване на благоприятна среда за осъществяване на доброволчески дейности, за повишаване на тяхното качество и за отдаване на дължимото им признание. Осигуряването на подходяща законодателна рамка и на национални стратегии за насърчаване на доброволческите дейности ще спомогне както за признаването на  значимостта на тази дейност като израз на гражданско участие, така и за регламентирането на неговите икономически и социални измерения. Искам да обърна внимание и на икономическите ползи от доброволческия труд. Чрез него се създава около 3% от БВП на ЕС, а всяко евро, инвестирано в развитие на доброволчеството, връща 5 евро в националните бюджети“, заяви миналата седмица Неков в изказване пред ЕП. Евродепутатът от левицата работи активно за създаването на такъв закон и заради радващия се на огромен доброволчески интерес проект на НЕЕК ЮНЕСКО България „Приятели на българските съкровища 2016 – 2020“, с който е активно ангажиран.

Представителите на синдикатите и неправителствените организации споделиха своя дългогодишен опит в работата с доброволци и изработване на качественЗакон за доброволчеството. Дебатите бяха съсредоточени главно върху правата на доброволеца и социалните придобивки, които той би могъл да ползва. Момчил Неков акцентира върху младежкото доброволчество като форма на приобщаване към социални каузи, гражданска активност и неформално учене.

 

Омбудсманът Мая Манолова, Момчил Неков и представителите на КНСБ, Национално представителство на студентските съвети, БЧК, Национален алианс за работа с доброволци, Национален младежки форум, Организация на българските скаути, Български център за нестопанско право, „Каритас“, Сдружение "Младежки глас" и Holiday Heroes се обединиха около заключението че в най-кратки срокове трябва да има приет Закон за доброволчеството, който да поощрява и насърчава и желаещите да бъдат доброволци, и организациите, работещи с тях.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4585 |29.10.2016 Мъж и жена загинаха в катастрофа край Момчилград . 1| 3718 |20.10.2016 Мая Манолова: Промените в ИК са на ръба на Конституцията . 0| 3736 |19.10.2016 Момчил Неков: Политиците да не чакат гражданите да идват при тях . 0| 3541 |17.10.2016 Мая Манолова атакува в КС 35-е секции в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads