Реклама / Ads
0| 4931 |31.03.2016 НОВИНИ

Мая Манолова: Москов нехае, в здравеопазването цари пълен хаос

.
Мая Манолова
Помирението между Москов и лекарите възможно, стига да има умен държавник, който да чуе медиците. Москов не дойде на днешната среща, а негов заместник. Лекарите много добре изложиха вижданията си. Присъстваха депутати, каза омбодсманът Мая Манолова по БТВ.
 
Вие на кого бихте повярвали, ако от едната страна е министър, а от другата всички български граждани. Хаосът в системата е максимален. От утре ще влязат в сила новите правила и никой не е наясно как точно ще се работи. Служебният рамков договор се оказа, че е пълен с нормативни противоречия. Там се цитира основен пакет от наредба, която е отменена, например.

Хората в днешната дискусия показаха, че са готови на диалог и оценяват проблемите ,които ще създадат на българските граждани със стачката. Единствен, който нехае е Москов. Поех ангажимент да му изпратя препоръка, да възстанови диалога.

В знак на добра воля му предложих да отмени служебния рамков договор, който е абсурден. Трябва да се договорят правила, по които да се работи през тази година. Въвеждат се седмични лимити на болниците и лимити по клинични пътеки. Ако отидете в четвъртък да се лекувате и пътеките са се изчерпали, дори нямате право да си платите, за да получите помощ. Ако той не се съобрази с тази препоръка и с мнението на БЛС, поех ангажимент, че на 5-и ще изпратя препоръка на премира да накара министъра си да седне на масата на преговорите. Никой няма интерес от протести. Ако Москов нехае, той трябва с уважение да чуе хората на предния фронт. Напрежението расте сред лекарите с всеки изминал ден.

Имам наръч с книжа от кмет на малко село. Това са съобщения за арбитражни съдилища. Само един от тези съдилища е обработил 102 хиляди арбитражни дела. САС образува по 15 хиляди дела, за пример го давам. Става дума за колосално количества арбитражни дела, които са купили дългове на граждани от монополни дружества. Тези съдилища действат без правила, не пазят архив. Те произнасят решения на базата на твърдения на едната страна. Тук има дела и срещу починали хора и в тях се твърди ,че договорите са сключени след смъртта на граждани. Става дума за измислени задължения.

Хората неглижират съобщенията, не търсят юридическа помощ, или договор. В крайна сметка се оказват осъдени с решение което не подлежи на обжалване. Може да се издаде изпълнителен листи, да отиде на ЧСИ, а може задължението отдавна да е погасено по давност. Може някой да назначи жена си за арбитър и да действа по несъществуващи правила. Това са частни съдилища, създадени от колекторски фирми. Предприела съм работа по три закона. Целта е да се въведат правила кой може да създава арбитражен съд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4682 |31.03.2016 Болници спират да лекуват онкоболни заради правилата на Москов . 0| 5225 |30.03.2016 Ерменков: Оставка не само от Москов, а от цялото правителство . 0| 4598 |30.03.2016 Лекарите не се разбраха с Москов, БЛС мисли за оставката му . 0| 4377 |30.03.2016 Манолова: Арбитражните съдилища са новите бухалки на колекторските фирми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads