Реклама / Ads
19| 5414 |27.10.2011 НОВИНИ

“Майкрософт” заподозря шефа на “Сапио” в измама

.
Шефът на скандалната фондация “Сапио” от зората на демокрацията Ясен Златков е регистрирал фирма, която предлага по интернет “оригинален” софтуер на “Майкрософт” на цени, многократно по-ниски от официалните.
 

Това установи “Труд”. От световната корпорация подозират, че става дума за измама, и правят проверка. От няколко седмици хиляди българи получават по имейл покана да си купят “Уиндоус” и други продукти на “Майкрософт” на смешни цени. “Уиндоус 7 Ултимът” например се продава от Златков за 57,85 лв. с ДДС, докато на сайта на “Майкрософт” цената му е $ 219,99 (308,21 лв.), т. е. пет пъти по-скъпо!

На адреса на изкушаващия сайт bulgarsoft.com е поместена снимка на момиче и обръщение към клиентите: “Здравейте, аз съм Марияна! Предлагам ви да си купите оригинален софтуер за компютрите във вашия офис и вашия дом на най-добрата цена, за която можете само да мечтаете. Гарантирам ви следното: ще можете да изтеглите софтуера директно от сайта на производителя; ще получите по e-mail оригинален ключ за активиране на този софтуер; ще получите по e-mail електронна фактура за софтуера, който купувате; можете да инсталирате софтуера многократно на един и същ компютър.”

Необходимо е клиентите да попълнят данните на получателя за фактура. Даден е и пример с данните на “Златков и синове” ЕООД, която се оказва, че стои зад въпросния сайт. Проверка в ДАКСИ показа, че собственик е Ясен Иванов Златков, бивш депутат от СДС във Великото народно събрание и бивш президент на фондация “Сапио”, която през бурната 1992 г. с разрешение на тогавашния финансов министър Иван Костов бе получила право в продължение на една седмица да осъществява безмитен внос на стоки.

Костов дава на фондацията срок от 24 до 31 март 1992 г. да заобиколи правилата.

Така по някои оценки “Сапио” успява да вкара десетки тирове с различно съдържание - техника, алкохол, цигари. Според публикации от онова време Златков е внесъл стока с 52 митнически декларации. Костов дълго време отрича да е подписвал молбата на Златков за безмитен внос, докато експертиза не доказа автентичността на парафа му. Според оценки на парламентарна анкетна комисия Златков е нанесъл на държавата щети за 338 498 022 неденоминирани лв. или 14 млн. долара от невзети мита, такси, акцизи и вноски. През 2004 г. Златков бе осъден на 3 г. условно за длъжностно присвояване на 26 млн. стари лв. Дълги години той живееше в САЩ. На телефона за контакт (номер на български мобилен оператор), посочен на самия сайт, вдигна самият Ясен Златков, който потвърди пред “Труд” истинността на рекламната информация за софтуера и даже ни даде допълнителни разяснения за произхода на предлаганите продукти, но изрично ни забрани да публикуваме дори част от разговора ни с него.

Корпорацията: Проверяваме сайта!

Попитахме “Майкрософт България” дали софтуерът, предлаган от сайта на Ясен Златков, е оригинален. Няколко часа по-късно получихме следния отговор: Във връзка с Вашето запитване бих искал да Ви информирам, че въпросната фирма https://bulgarsoft. com/soft.asp не е партньор на “Майкрософт” и най-вероятно става въпрос за измама. Предприети са необходимите действия за установяване на допълнителни детайли по тяхната дейност.
С уважение, Свилен Мустакерски, представител обслужване на клиенти (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 9325 |26.07.2011 Цв. Цветанов: Хванат на летището е вторият заподозрян за убийството на Яна . 2| 4866 |13.05.2011 НСС нищи втори заподозрян за убийството на Белнейски . 6| 5239 |14.04.2011 Дачи от Килърите заподозрян за убийството на Кюлев . 12| 8391 |30.03.2011 Стефан Петров - заподозрян за втори грабеж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads