Реклама / Ads

13| 4645 |13.02.2012 НОВИНИ

Мъжете над 40 с най-големи борчове

.
Ако сте жена и спешно търсите съпруг или любовник, избягвайте мъже между 40 и 50 години от София, Варна, Бургас. Това е профилът на типичния българин, затънал в борчове.

 

Изводът не е на съмнителна социологическа агенция, а резултат от анализ на асоциацията на колекторските агенции у нас, които събират борчове, пише  "Стандарт".

 

Мъжете, чиято младост е била в началото на прехода, са постигнали преди години висок стандарт. Заредени с оптимизъм са теглили голям кредит наред с ползването на редица други скъпи услуги.

В разгара на кризата обаче им става все по-трудно да покриват всички разходи. Закъсалите българи прежалват най-трудно колата. Първо спират плащането по кредитните карти и покупките на лизинг.
Хората от средната класа най-трудно се справят с борчовете си, защото нямат навика да пестят и свиват драстично харчовете.

Народът трупа борчове от забавени заплати. 48% от длъжниците в страната са забавили плащането на сметки или вноски по заеми през януари заради неизплатени в срок възнаграждения. Това показват данни на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ).

Не най-бедните, а представителите на средната класа от големите градове се справят по-трудно с плащанията, показва анализ на АКАБГ. Днес профилът на длъжника е - човек на 40-50 години, жител на голям град - София, Варна или Бургас, който преди години е достигнал висок стандарт, бил е зареден с оптимизъм и е теглил голям заем наред с ползването на други скъпи услуги.

С настъпването на кризата обаче му става все по-трудно да покрива всичките си разходи. Три години след началото на икономическия и финансов колапс бедните с минимални доходи са спрели да потребяват стоки и услуги, които не могат да си позволят, каза Райна Миткова-Тодорова, председател на АКАБГ.

Хората със среден доход обаче не отчетоха намаляването на доходите си, продължиха да живеят според достигнатия в хубавите години стандарт и сега са на ръба на своите възможности. При минимална промяна на планираните плащания те изпадат в задлъжнялост и най-често пропускат плащания по кредитни карти и лизинги. Лихвите по тях обаче са големи и това прави разплащането още по-трудно във времето.

По данни на АКАБГ едва в 12% от случаите причината за невъзможно плащане е безработица, а във всички останали става въпрос за лошо планиране на разходите и надскачане на възможностите. През януари 11% от длъжниците са обявили като причина за забавено плащане разходи за медицински услуги. Около 4% са надвишили планираните суми за ток. 2% са обяснили, че високата сметка за парното е причина за забавяне на други сметки.

Все още най-силен е ефектът от голямата междуфирмена задлъжнялост - забавянето на заплатите. Това е профилът на типичния българин, затънал в борчове. Изводът не е на съмнителна социологическа агенция, а резултат от анализ на асоциацията на колекторските агенции у нас, които събират борчове. Мъжете, чиято младост е била в началото на прехода, са постигнали преди години висок стандарт.

Заредени с оптимизъм са теглили голям кредит наред с ползването на редица други скъпи услуги. В разгара на кризата обаче им става все по-трудно да покриват всички разходи. Закъсалите българи прежалват най-трудно колата. Първо спират плащането по кредитните карти и покупките на лизинг.

Хората от средната класа най-трудно се справят с борчовете си, защото нямат навика да пестят и свиват драстично харчовете.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 5| 4967 |21.11.2011 Застрахователи искат списък на “най-големите каръци” . 4| 4587 |26.10.2011 Сурогатното майчинство скара мъжете в парламента . 5| 4829 |25.10.2011 Кризата и тероризмът са най-големите ни страхове . 18| 4909 |29.08.2011 Най-големият обир у нас - 40 млн. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ