Реклама / Ads
Frognews
0| 3062 |27.09.2016

Мъжете стават все по-често жертва на домашно насилие

.
Делът на мъжете, които са жертви на домашно и основано на пола насилие, нараства. Това е един от изводите от Национално изследване на домашното насилие и насилието, основано на полов признак. Проучването беше представено от Фондация ”Партньори-България”, Центъра за изследване на демокрацията и Академията по права на човека, Норвегия.

Данните, които се получават в този тип изследвания, не представят реалния дял на пострадалите, защото този тип насилие се характеризира с много голяма степен на неосъзнаване и прикриване, заяви пред bTV Славянка Иванова, старши анализатор от Центъра за изследване на демокрацията. По думите й, всяко изследване разчита на доброволното споделяне на информация от страна на респондента, но голяма част от тях имат дълбоки причини да не желаят да споделят факти.

 

Равнището на прикриване и неосъзнаване на домашното насилие е много по-голямо при мъжете. Трудно е да се посочи и делът на пострадалите деца, тъй като достъпът до тях е затруднен именно от тези, които извършват това насилие, посочиха анализаторите.

 

Без да се отхвърля досегашната предпоставка, че жените са по-уязвими, е необходимо да се обърне много сериозно внимание върху другите групи, които страдат от домашно насилие - мъже, деца, възрастни хора, както и хора с нестандартна сексуална ориентация, отбеляза Славянка Иванова. Тя добави, че хората не са склонни да осъждат такъв тип насилие, напротив, появяват се вътрешни симпатии когато жена извършва насилие върху мъж или то е насочено към човек с нестандартна сексуална ориентация.

 

Много често в основата на домашно насилие стоят отношенията между пола - три четвърти от всяка група извършители, както от жени, така и от мъже, са насочили своята агресия към противоположния пол, сочи изследването.

 

Когато се каже насилие, повечето хора си представят тежко, физическо или сексуално насилие, но не винаги е това. Хората рядко си дават сметка, че икономическата принуда, контролиращото поведение - когато се държи сметка в колко часа се прибираш, какво си правил днес, също е насилие. Много хора възприемат това като нормално поведение, но то не е, заяви Славянка Иванова.

 

Данните от изследването показват още, че над 80% от извършителите на домашно и основано на пола насилие са били някога жертви на такова насилие.

 

Ромските жени и момичета пък се оказват по-уязвими от тези сред останалото население. Жертвите от тези общности много по-трудно могат да получат достъп до помощ.

 

Друга тенденция е жертвите да продължават да делят домакинство с насилника си, защото няма къде да отидат. Причина за това са малкото кризисни центрове у нас, ограниченото време на пребиваване в тях и като цяло липсата на държавна политика.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Коларова: Изчезнат ли ценностите на ЕС, остават интереси и геополитика 0| 3182 |14.09.2016 . Цените на парното и топлата вода остават същите засега 0| 2973 |08.09.2016 . Миньори от фалиралата ”Черно море” остават без дом 0| 3443 |02.09.2016 . Прогноза: Все повече бежанци ще остават в България 1| 4119 |01.09.2016

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ