Реклама / Ads
2| 5788 |06.01.2009 НОВИНИ

Мъжки хора и водосвети навсякъде из страната

.
Ако хвърленият във водата кръст замръзне, това предвещава здраве и голям берекет. Студа днес всички разчитат като знак за плодородна и добра година.
 

Освещаване на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия правят на Богоявление пред Паметника на Незнайния воин в София. Водосветът се отслужва от Знеполския епископ Йоан, а на ритуала присъстват президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Георги Първанов, председателят на Народното събрание Георги Пирински, министър-председателят Сергей Станишев, министърът на отбраната Николай Цонев, началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков, заместник-министри на отбраната, заместник-началници на ГЩ на БА, командващите видовете въоръжени сили, висши военни, представители на военнопатриотичните съюзи. 

Богоявление Богоявление

Света литургия за празника Богоявление служат в столичната църква "Св. Неделя". След нея патриархът ще отслужи и традиционния Велик водосвет за Богоявление. Света литургия за Богоявление се прави и в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" от главния секретар на Светия синод епископ Наум, от Знеполския епископ Йоан - викарий на патриарх Максим, и от ректора на Софийската духовна семинария епископ Сионий.

От 13.00 ч. Знеполският епископ Йоан ще отслужи водосвет на езерото в кв. "Дружба", където ще се състои традиционното хвърляне на кръста за Богоявление. Кметът на София Бойко Борисов ще присъства на Богоявленския водосвет на езерото в столичния квартал. 

министърът на отбраната Николай Цонев Богоявление министърът на отбраната Николай Цонев  снимки Вяра Йовева

В някои градове вече хвърлиха богоявленския кръст. По стара почти вековна традиция в Калофер се изви многолюдно мъжко хоро направо във водите на река Тунджа. Много рядко сред смелчаците се нарежда и по някоя жена. Облечени в национални носии и пеейки "Майце си” по стихотворението на Христо Ботев, съпровождани от гайда и тъпан, те влизат в ледената река, докато целият град е наизлязъл да ги гледа.

Според преданието този, който извади кръста, бива честит и здрав през цялата година. Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, това предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година. Накрая с китка босилек свещеникът напръсква хората за здраве. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5647 |05.01.2009 Парите в обращение се увеличават, активите на БНБ спадат . 0| 4392 |05.01.2009 Браун: 2009-а ще е трудна и напрегната . 9| 4444 |05.01.2009 Станишев поздрави Пътната агенция . 8| 4568 |05.01.2009 Прогнозират свиване на пазара на труда през тази година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads