Реклама / Ads
35| 11623 |13.12.2012 НОВИНИ

В Македония за нас: Пукај бе, братучед, пукај!

.
„Предложение за добросъседски отношения с България - Стреляй, бе братчед, стреляй! - е заглавието на първа страница на македонския вестник „Вест". Заглавието е на фона на снимка на голата до кръста стриптийзьорка „Черна котка" пред паметника на Тодор Александров в скопската община Кисела Вода.
 

„След неколкократни блокади от Гърция за македонската европейска интеграция, за да не остане по-долу, вчера към политиката на Атина се присъедини и България", пише под снимката.

 

Причината, поради която България не подкрепи Македония на срещата в Брюксел и се присъедини към Гърция в неразумното поведение и блокади, през последните дни я чуваме повече пъти и от президента Росен Плевнелиев и от премиера Бойко Борисов Борисов: „антибългарска кампания и фалшифициране на историческите факти", пише изданието.
 

„От източници в Брюксел разбираме, че там се говори, че България сменила плочата поради една основна причина: македонският филм „Трето полувреме" на Дарко Митревски, филм за първия футболен клуб в страната и за тъжната съдба на една еврейка, в която българите, въз основа на историческите факти, фотографии, снимки и свидетелства, са показани като окупатори на Македония", пише още изданието.
 

„Тази информация се струва логична в контекста на бурните реакции на обида, които в България предизвика нашия кандидат за Оскар, а особено след отличните отзиви, които филма получава в САЩ, и от публиката, и от критиката. В подкрепа на тази информация е и самата официална причина за България да гласува „не" за Македония: „водене на антибългарска кампания" и „фалшифициране на историческите факти", фрази, които България доста често ползва в контекст на „Трето полувреме", и преди неговата премиера, и след нея, и в София, и в Брюксел - навсякъде. Невероятно, но може би истина: България, досегашен приятел на Македония и страна-членка на ЕС, чрез своята позиция, влияние и право на глас за съществените решения на ЕС ги оссовава на едно художествено филмово произведение. Филмово произведение! Какво трябва да направи Италия за „Вълшебното самарче", пише МКД.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 58| 6446 |13.12.2012 Президентът на Македония да се извини и поклони пред българските жертви . 8| 5336 |12.12.2012 Младенов очаква от Македония договори за добросъседство . 21| 6536 |12.12.2012 Б. Димитров: В Македония комунизмът е жив . 38| 7666 |11.12.2012 България твърда пред Македония: Няма да посочим дата за преговори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads