Реклама / Ads
0| 6267 |24.03.2007 НОВИНИ

Македония да се обедини институционално с България, искат от ВМРО

.
Такава възможност трябвало да се предвиди заради по-бързата интеграция на Македония. На Третия редовен конгрес на ВМРО присъстват за пръв път и официални делегати от югозападната ни съседка.
 

700 делегати присъстват на Третия редовен конгрес на ВМРО–БНД. За пръв път на такъв конгрес пристигнаха и официални делегати от Македония. С приветствени думи към гостите и делегатите се обърнаха лидерът на БЗНС НС Анастасия Мозер, Борислав Българинов от ССД, Стефан Личев от Земеделския съюз, лидерът на Гергьовден Любен Дилов – син, лидерът на ЕДП Димитър Абаджиев, Радослав Точев от листата на евродепутатите на ГЕРБ, столичният кмет Бойко Борисов и Лазар Чулев, представител на българските национални комитети на ВМРО в Македония, Иван Николов, председател на Българския културен център в Босилеград. Конгресът се провежда по точките от дневния ред, който включва разглеждане и приемане на отчет на националния изпълнителен комитет на националната контролна комисия, отчет на народните представители, промени в устава, избор на ръководните и контролни органи на ВМРО и приемане на основни насоки за дейността на ВМРО. България трябва да преосмисли политиката си спрямо Македония, за да бъде преустановена противобългарската агитация, е записано в приетата на Третия редовен конгрес на ВМРО-БНД Програма на партията. От ВМРО предлагат да бъдат поставени  условия в отношенията ни с Македония: спазване на правата на българското население там и съхраняване на българското културно-историческо наследство на територията на Македония; изчистване на фалшификациите на българска история в македонските учебниците по история; реформиране на репресивните специални служби в съседката ни, наблюдение над тях, за да бъде доказано, че не извършват противобългарска дейност. ВМРО настояват да се сформира и европейска комисия, която да наблюдава и оповестява процесите на демократизация на Македония.

Според ВМРО страната ни трябва да предвиди възможност за бърза интеграция на Македония чрез институционално обединение с България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 91 |25.04.2024 Шолц: Общата цел на Германия и Франция е Европа да остане силна . 1| 305 |25.04.2024 Йордан Божилов: Войната не е само за територията на Украйна. Тя е за принципите на международното право и ред . 1| 398 |25.04.2024 Синдикатите "доволни, но не и щастливи" след срещата в Министерски съвет . 1| 545 |25.04.2024 Домовете и разказите на репресираните, "Гардиън" класира в Топ 10 българския павилион на Венецианското биенале

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads