Реклама / Ads
22| 6906 |01.11.2012 НОВИНИ

В Македония тълкуват: България казала голямо „НЕ” за Македония в ЕС

.
Според изданието след Гърция и България представила публично анонсираните по-рано червени линии към съседите.
 

България ще блокира Македония в процеса на интеграция в ЕС, ако ЕК не упражни натиск върху Скопие за добросъседските отношения, коментира македонският вестник “Вечер”, съобщава Фокус. Българският президент Росен Плевнелиев, пише изданието, използва срещата с еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле, за да обвини Македония, че на свой начин интерпретира историята и води антибългарска политика.

„Пред еврокомисаря Плевнелиев е казал едно голямо „НЕ” за Македония в ЕС, заради нейната политика към България”, пише изданието. 
„Не можем да дадем евросертификат на управляващите в Скопие, които систематично налагат идеология на омраза към България. Властите в Македония ще отключат перспективата за еврочленство не чрез пропаганда и маркетингови кампании, а чрез истински реформи и действия за добросъседство”, заявил държавният глава. 
„Плевнелиев твърди, че българите и българският бизнес бил дискриминирани в Македония”, изтъква вестникът. „За съжаление, в Република Македония се наблюдава тенденция на националистическа реторика, дискриминационно отношение към гражданите с българско самосъзнание и поставяне на административни пречки пред българския бизнес. Това каза президентът Росен Плевнелиев на среща с комисаря на ЕС по разширяване и европейска политика на съседство Щефан Фюле. Благодаря ви за възможността да обсъдим въпроса за разширяването на ЕС и на страните от Западните Балкани и тяхното присъединяване. България винаги е подкрепяла присъединяването на страните от Западните Балкан към ЕС”, каза президентът. Плевнелиев е изтъкнал още, че не може да се съгласи с някои определения в доклада на ЕК. Според вестникът еврокомисарят не бил доволен от изявлението на българския презиент. Фюле е изтъкнал, че блокадите не са решение, интеграцията. 

„Всички знаем, че Македония трябваше да чака дълго време пред една затворена врата, очаквайки членство в НАТО и ЕС. Аз съм от онези хора, които твърдо вярват, че не е добре да оставяме на партньорите дълго да чакат пред вратата. Вярвам, че интеграцията е най-доброто средство, за да се справим с национализма. Убеден съм, че изолацията подхранва национализма”, посочи еврокомисарят.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 6077 |01.11.2012 Н. Младенов: Подкрепа за Македония-да, но като ги видим какво правят! . 16| 11310 |01.11.2012 Гергана Паси, майка на 3 деца: Трудно се гледат деца в България . 41| 7136 |31.10.2012 Плевнелиев: Македония да спре с провокациите! . 2| 6565 |31.10.2012 Турски политици поискаха отпадане на бизнесвизите за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads