Реклама / Ads
2| 4351 |09.03.2016 НОВИНИ

И Македония затвори границите си!

.
Над 50 часа нито един мигрант не е преминал през южната граница на Република Македония. Това съобщиха македонските власти.
 

Това на практика означава, че т.нар. "Балкански маршрут" за мигранти е напълно затворен след като Словения от тази нощ възстанови напълно прилагането на Шенгенските правила за преминаване на нейните граници.

 

Македонският външен министър Никола Попоски предупреди, че властите в Скопие ще съгласуват всички свои мерки, които ще прилагат по южната и северната си граници с ЕС.

 

През изминалата година от Гърция в Македония пристигнаха над 750 000 мигранти. От началото на тази година до затварянето на македонскота граница в страната пристигнаха близо 90 000 души.

 

Хърватският вътрешен министър Влахо Орепич съобщи, че от тази нощ страната е въвела също по-строг контрол по границите си, независимо от факта, че Хърватия не е член на Шенгенското пространство. От тази нощ Словения напълно прилага Шенгенското споразумение по нейните граници с Хърватия, предаде държавната агенция СТА и уточни, че това решение се прилага съгласно договора за затваряне на балкански маршрут за мигранти, който бе постигнат по време на срещата на върха ЕС-Турция в понеделник в Брюксел.

 

Полицията разрешава влизането на словенска територия само за гражданите, които притежават валидни пътни документи, за лицата, които искат да подадат молби за получаване на международна защита и за отделни лица, които се нуждаят от хуманитарна помощ.

 

След края на срещата в Брюксел словенският премиер Миро Церар подчерта, че вече не съществува балканският маршрут и властите в Любляна ще допускат на своя земя само лицата с необходимите документи за влизане в Шенгенското пространство.

 

"Срещата изпрати много ясно послание към всички трафиканти на бежанци и нелегални мигранти - балканският маршрут е закрит", каза още Церар, цитиран от БГНЕС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4497 |08.03.2016 Словения и Сърбия затварят границите си за нелегални мигранти . 0| 4230 |03.03.2016 Тежка катастрофа с пострадало бебе затвори Прохода на Републиката . 5| 4619 |01.03.2016 Станишев: Оптимисти сме за изборите в Македония . 5| 4437 |01.03.2016 ПЕС поиска преглед на избирателните списъци и медийна реформа в Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads