Реклама / Ads
0| 4141 |23.08.2019 НОВИНИ

Македонски седмичник: Груевски води антибългарска политика

.
Македонското списание “Фокус” Източник: БГНЕС
Бившият македонски премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски открито се конфронтираше с България и последователно се сближаваше с партията на Слободан Милошевич. Неговият наследник Християн Мицкоски продължава тази линия.
 

Това се казва в обширен анализ на македонското списание “Фокус”, цитиран от БГНЕС.

 

“Във времето на най-мощното властване на Никола Груевски, ако някой от старите дейци от диаспората на ВМРО беше видял как той открито се конфронтира и с всеки изминал ден все повече нарушава отношенията с официална София и цяла България, вероятно нямаше да повярва на очите и ушите си. Но, македонската история доживя и това нещо”, се казва в публикацията.

 

“Ако в първия Изпълнителен комитет на партията /ВМРО-ДПМНЕ, бел.ред./ през 1990 г. седяха хора, които бяха склони към отваряне на идеята за ревизия на историята по отношение на българския въпрос, в последното ръководство под диригентската палка на Груевски не беше останал нито един подобен човек. Свободно може да се каже, че “вемереовците” от ерата на Груевски бяха по-големи антибългари от цялата Държавна сигурност, а може би и от самия Лазар Колишевски /просръбския комунистически лидер в Македония от времето на югославския диктатор Йосип Броз Тито след Втората световна война – бел.ред./. Поне засега така изглежда и новото последно ръководство начело с Християн Мицкоски /сегашен лидер на ВМРО-ДПМНЕ – бел.ред./”, пише още в анализа на списанието.

 

“Още по-голям проблем при Груевски бе не само конфронтацията с България, а и откритото сближаване със Сърбия. При това с политическата партия на Ивица Дачич, който е пряк наследник, не само на Слободан Милошевич, но и на целия Съюз на сръбските комунисти. С една дума от 2006 г. ВМРО-ДПМНЕ бе в съюз с най-омразните лица на предците от македонската диаспора”, подчертава изданието.

 

В статията се говори и за диаспората в Северна Америка и Австралия преди войната, която е “била пробългарска или напълно българска”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4083 |27.06.2019 Груевски с белезници пред унгарски съд . 8| 6403 |21.06.2019 Македонският президент призна Гоце Делчев за българин . 0| 3616 |07.06.2019 Груевски изпрати от Унгария депутатската си оставка в Северна Македония . 2| 4809 |02.02.2019 Груевски даде интервю от Букурещ, избягал през Албания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads