Реклама / Ads
19| 8575 |18.06.2011 НОВИНИ

Македонският герой от "Тракия" най-после стана българин

.
Васко Ристески Източник: Булфото
Македонецът Васко Ристески от Битоля, който спаси няколко българи по време на тежката катастрофата на автомагистрала „Тракия”, след дълго чакане най-сетне получи българско гражданство. Документите му бяха връчени лично от премиера Бойко Борисов.
 

Македонецът официално стана българин по време на официалното откриване на завода за твърди битови отпадъци в село Езерово. На церемонията присъства и кметът на Бургас Димитър Николов, който лично е съдействал за ускоряване на процедурата по натурализацията на Васко Ристески.

Премиерът Бойко Борисов благодари лично на Ристески за проявеното мъжество при тежката катастрофа с осем загинали, станала преди няколко дни край Пловдив. Македонецът получи и морска почивка от кмета на Бургас. Николов каза, че ще предложи Ристески за почетен гражданин на града.

Сред спасените от 38-годишният мъж беше и 18-годишната Милена Димитрова от Бургас. За нея Васко носи специален подарък от съпругата му Фанче от Битоля. Останалите пътници, които все още са в болницата в Пловдив ще получат от Ристески плюшени сърца и сувенири.

Аз харесвам България, народа в България и затова искам да имам българско гражданство. Това каза македонецът по-рано днес по време на срещата си с кмета на Бургас Димитър Николов. Той разказа, че се движил по АМ „Тракия” в посока от София за Пловдив, когато автобусът го е изпреварил. По неговите думи скоростта не е била много голяма. След това видял как автобусът гори.

Заедно с един българин са тръгнали към автобуса, за да го гасят с пожарогасители. Малко преди да стигнат до автобуса е имало и втора експлозия. Самият автобус са загасили за кратко време, за около 10 сек. След това започнали да вадят хората от автобуса. Имало е хора без крака и ръце. Целите ръце на спасителите били в кръв. Те помагали, докато дошла полицията, пожарната и линейките. Полицията дошла сравнително бързо. Македонецът останал до сутринта на мястото на инцидента.

Спасената от Васко Ристески студентка от Бургас Милена го питала дали е жива. По неговите думи било много страшно. Той посочи, че е виждал трагедии по пътищата, но не и такава. Отначало Ристески не казал на семейството си за катастрофата, а им е обяснил, че е у свой приятел в София. След това обаче те сами разбрали и той им разказал. Васко заедно с цялото му семейство имат покана от кмета Димитър Николов да почиват в Бургас по време на отпуската на Ристески.

Той 11 години е шофьор на ТИР. В нощта на катастрофата превозвал въглероден двуокис от Битоля за Пловдив. Преди четири години поискал българска гражданство. „Аз харесвам България, народът на България и за това искам да имам българско гражданство”, обясни той. Той няма роднини в България, но има приятели тук. Жена му се казва Фанче на 33 години, децата му са Симона – 16 години и половина, Ице на 15 г. и Габриела на 11 г.

Освен Васко Ристевски, от медиите се разбра, че и един българин се е включил в спасяването на жертвите от катастрофата и гасенето на автобуса. Кметът на Бургас призова анонимния спасител да се свърже с него. Николов уважава желанието му да остане анонимен, но призовава поне да се свърже с него, запазвайки дискретност при негово желание.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5586 |16.06.2011 Министър става герой в екшън с БГ антики . 30| 13261 |15.06.2011 8 са загиналите в адската катастрофа на АМ "Тракия" . 23| 8203 |24.05.2011 Борисов стана "негово превъзходителство" за читалищните дейци . 54| 5714 |22.05.2011 В. Сидеров: Ако ДАНС не се събуди, нещата ще станат страшни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads