Реклама / Ads
10| 4867 |18.05.2015 НОВИНИ

Македонските лидери пак не се разбраха

.
Срещата на основните политически партии в Македония приключи без успех. Лидерите на управляващите партии ВМРО-ДПМНЕ и Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) Никола Груевски и Али Ахмети и опозиционните лидери Зоран Заев от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) и Мендух Тачи от Демократичната партия на албанците (ДПА) ще се срещнат отново на 26 май, съобщиха македонските медии.
 
На срещата бяха представени предложенията на ДСИ за формиране на работни групи за търсене на решение за изход от политическата криза, но разговори по тях не започнаха, съобщава агенция МИА.

От ВМРО-ДПМНЕ информират, че ще разгледат предложенията на ДСИ. За ДПА част от предложенията са приемливи.

След срещата изявление направи лидерът на СДСМ Зоран Заев, който заяви, че разговорите ще продължат на 26 май, тъй като за утре е насрочена среща с Груевски в Страсбург. Заев заяви, че преди да бъдат разгледани предложенията на ДСИ, трябва да бъдат решени определени въпроси.

Според него "трябва да се разгледа принципността на самите въпроси, равноправието на участието на всички и да се даде гаранция за прилагането на всичко, което бъде договорено.

"Очевидно на срещата не бе постигнат напредък", каза Заев. Той повтори искането на СДСМ за преходно правителство,

което демократично да организира честни и прозрачни избори.

Преди това от партията му заявиха, че няма да започнат евентуални разговори за преходно правителство, докато премиерът не подаде оставка.

СДСМ прави оценката, че предложението на ДСИ за формиране на работни групи е всъщност предложение и на ВМРО-ДПМНЕ, подкрепяно и от ДПА.

Луан Треси, началник на кабинета на лидера на ДПА, потвърди, че на масата са били сложени предложения и част от тях са приемливи за ДПА, но добави, че също така и ДПА ще съобщи своите предложеиня.

На срещата отново присъстваха като наблюдатели посланиците на САЩ и на ЕС Джес Бейли и Аиво Орав.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 8213 |13.05.2015 Депутат от ГЕРБ пред Фрог: На тротоарите ще се паркира, не ни разбраха . 15| 4570 |11.05.2015 Синдикатите в МВР не се разбраха с Бъчварова . 7| 4497 |11.05.2015 Михаил Миков подкрепи македонските социалисти . 14| 4824 |03.04.2015 К. Нинова призна: Махане на местни лидери целят промените в устава на БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads