Реклама / Ads
41| 6084 |12.06.2013 НОВИНИ

Македонци си търсят от нас "културно наследство"

.
Божидар Димитров
Искането на журналиста от Канал 5 е изключително по своята наглост, коментира шефът на НИМ Божидар Димитров.
 

Дали новото правителство на България ще върне македонското културно наследство? Правителството на новия премиер на България Пламен Орешарски има шанс да изправи грешката на премиера Радпославов от 1916 г. и в Охрид да върне короната и жезъла на Свети Климент, се казва в материал на македонската държавна агенция МИА, цитиран от скопската телевизия Канал 5, осведомява Фокус.

„Скъпоценната корона на Свети Климент е била открита и взета от къщата на семейство Филипче в Охрид”, се казва в материала. 
„Когато Българската армия през 1915 г. се е доближила до Охрид, най-видните граждани са се разтичали по църквите за да скрият онова, което може да стане плен на окупаторите. В тази акция, тайно са били спасени десетки предмети от охридските църкви. Охридчани знаели, че са скрити на сигурно и никой няма да ги предаде на българите. 
Разбирайки какво е станали българският владика Борис, който също е пристигнал в Охрид, предприел акция за откриване на охридските скъпоценности и да ги закара в София. Сред тях е скъпоценната корона на Свети Климент, която е стара повече от 11 века. За тази цел организирал тайна мрежа от свои информатори, за да открият къде и в кои граждани се намират ръкописите, предметите и другите скъпоценни предмети с историческа и културна стойност. Прибирайки информациите, той направил списък от 80 скъпоценности. За да ги събере, извикал на помощ Българската армия от гарнизона в Охрид. 
Търсеното е продължило с месеци, а акцията започнала от къщата на авторитетния гражданин Георги Икономов, където лично са влезли владиката Борис, полковник Пешинов, неговият адютант, поручик Найданов, подпоручик Михов, офицер от 23-ят пешеходен полк и висшия полицейски следовател, поручик Цеков. 
Полковник Пешинов веднага е информирал, че имат данни, че в къщата се намират големи скъпоценности от историческо значение, като плащеницата на Андроник Палеолог и летописите на Йоан Скилица. Понеже парализирания свещеник Икономов не е могъл да помогне в търсенето, полковник Пешинов е заповядал на редник Иван Безлев да отвори насила всички ковчези в къщата. В първия опит бил открит само летописът на Скилица. Разследването продължило в къщата на Спространови в Охрид, които накрая трябвало да признаят, че плащеницата е в къщата на Икономов. Полковник Пешников я открил там и я взел. През следващите дни владиката и армията от къщите на авторитетните охридчани са ги отнели със специален конвой , а в София закарали летописа на Йоан Скилица от 13 век, който заедно с Плащеницата били подарени на църквата „Св. Богородица Перивлепта” от Теодор Комнин. Когато било прибрано всичко, което било открито, владика Борис е унищожил целия архив от този вандалски акт. Все пак, останали някои документи, който потвърждават грабежа на Българската армия”, се казва в материала на МИА.

Искането на журналиста от Канал 5 да бъдат върнати „македонски” ценности, уж ограбени от българската войска през 1916 година, е изключително по своята наглост, коментира за Фокус Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. В целия материал историята е представена в невярна светлина, категоричен е той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4870 |06.06.2013 Цв. Йовчев обеща да се търсят резерви за пострадалите от земетресението перничани . 16| 6626 |18.05.2013 Македонци ни завладяха . 2| 4474 |08.05.2013 Търсят експлозиви в Съдебната палата . 17| 7444 |10.04.2013 Търсят бомба на "Позитано" 20

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads