Реклама / Ads
11| 7088 |30.01.2008 НОВИНИ

Максим Стависки с условна присъда и отнета книжка

.
Световният шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки получи условна присъда от две години и шест месеца лишаване от свобода с пет години изпитателен срок заради предизвиканата от него катастрофа, при която загина човек, а друг бе тежко ранен.
 

Бургаският окръжен съд постанови също да му бъде отнето свидетелството за правоуправление на МПС за срок от четири години, като от този срок ще бъде приспаднато времето от датата на пътния инцидент до сега.
Магистратите признаха Стависки за виновен в това, че на 5 август 2007 г. при управление на автомобила си в пияно състояние е нарушил Правилника за движение по пътищата и е причинил по непредпазливост смъртта на Петър Петров и тежка телесна травма на Мануела Горсова. Съдът реши още на родителите на загиналия Петър Петров да бъдат присъдени по 90 000 лв. плюс лихвите за причинени неимуществени вреди и по 4 815 лв. обезщетение за имуществени вреди. Фигуристът ще трябва да заплати и 80 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди на Мануела Горсова. Искът на баща й Красимир Горсов  беше за 2 млн. лв., но на сутрешното си заседание магистратите го отхвърлиха като нереално висок и определиха, че трябва да бъде коригиран.

Максим Стависки ще трябва да плати и съдебните разноски по делото.
Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок. Прокурорът Ангел Георгиев каза, че ще се запознае по-подробно с мотивите на съда за условната присъда и тогава ще прецени дали да обжалва. Адвокатите на родителите на загиналия Петър Петров и бащата на Мануела Горсова заявиха категорично, че ще обжалват решението на съда. Защитниците на Стависки пък обявиха, че принципно решението на магистратите съвпада с тяхното желание за присъдата да бъде условна.

img_7842.jpg  снимки Вяра Йовева

На сутрешното заседание на Бургаския окръжен съд, малко след като бе даден ход на делото, Максим Стависки се призна за виновен.

Процесът трябваше да започне с изслушва на вещите лица и свидетелите, но те бяха освободени от съдията Пламен Симков, след като Стависки призна вината си и адвокатите му поискаха делото да се води по съкратена процедура - без слушане на свидетели и експерти. Прокуратурата поиска присъда от 2 години и 6 месеца, а адвокат Христо Христов, който представлява семейството на Мануела Горсова - 2 години и 11 месеца. Родителите на загиналото момче Петър Петров бяха внесли два иска от по 250 000 лв., които съдът уважи и разгледа.

Припомняме, че първото заседание по делото срещу двукратния световен шампион Максим Стависки беше на 10 януари. То обаче беше отложено поради възникнали неясноти около представителството на Мануела Горсова, която още е в кома. Фигуристът е  обвинен в шофиране след употреба на алкохол с 1, 29 промила и причиняване на катастрофа със смърт на едно лице и тежка телесна повреда на друго. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5690 |13.01.2008 Бащата на Мануела се отказва от иска за 2 млн. лв., ако Максим плати лечението й в Израел . 2| 6719 |28.11.2007 След дълга кома жертвата на Стависки диша сама . 4| 5194 |18.10.2007 Албена и Максим: На дъното сме, живеем ден за ден . 1| 6861 |08.10.2007 Ново обвинение срещу Максим Стависки за катастрофата край Ропотамо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads