Реклама / Ads
48| 7006 |25.11.2008 НОВИНИ

Мълчание покри участието на скандални бизнесмени в конгреса на БСП

.
Марио Николов бе в зала №1 на НДК през двата дни на 47-я конгрес на БСП. Това съобщиха за Frognews.bg делегати. Бизнесменът нашумя около обвиненията на ОЛАФ, че български фирми са източвали средства от програмата САПАРД.
 

Скандалът се разразява периодично вече трета година. Делото срещу самият Николов и група около него вече е в съда. Бизнесмени от Германия и Швейцария, с които той е имал връзка, бяха осъдени.

В конгресната зала са видяни да се разхождат спокойно и да водят разговори с делегати и шефове в БСП и братята бизнесмени от Стара Загора Иван и Лука Ангелови. Те са собственици на известната фирма за пилешко месо и продукти „Градус". Тяхна е и „Бисер олива" АД, както и други фирми с марката „Градус". От публикации в пресата е известно, че класираната на първо място в списъка, който фонд „Земеделие" предаде в парламентарната Комисия по корупцията, фирма „Градус 1" е получила безвъзмездно 4.1 млн. лв. от САПАРД.

Друг бизнесмен, за който източници от БСП твърдят, че е видян на конгреса, е вторият най-голям получател на пари по европрограмата САПАРД - собственикът на „Меком" Силистра Стефан Райчев. Той дори бил трети в листата на „Коалиция за България" в Силистра на последните парламентарни избори през 2005 г., но не успял да стане депуат. Неговата фирма „Меком" пък беше сред дарителите в кампанията на БСП. Според официалния отчет на „Позитано" 20 тя е превела 7200 лева. Според официалните данни на фонд „Земеделие" пък Райчев е взел близо 14.6 млн. лева субсидия по общо 20 проекта по САПАРД чрез различни фирми.
За тези хора има различни твърдения и слухове, но официално няма нито един доказан факт, че наистина са извършили нещо незаконно. Това заяви пред Frognews.bg високопоставен функционер на БСП, който не пожела да бъде цитиран с името си. Той обаче призна, че негови съпартийци са смутени от демонстративното поведение на някои от богатите собственици на предприятия, както и липсата на каквато и да е реакция или обяснение от страна на ръководителите на партията за връзките си с тях. Същото се отнасяло и за шеметната партийна кариера на пловдивския бизнесмен Георги Гергов.

Част от споменатите бизнесмени са сочени и за приятели и спонсори на президента Георги Първанов.

Преди време прокуратурата възложи на държавната агенция  „Национална сигурност" да извърши проверка на финансирането на предизборната кампания на БСП през 2005 г.. Това бе потвърдено пред различни медии от градския прокурор Николай Кокинов. Сигналът в прокуратурата бе даден от ГЕРБ с твърдението, че БСП е била финансирана незаконно. Дарик радио съобщи тогава, че в сигнала на ГЕРБ се съдържа информация за дарение от 150 хил. лв. в полза на БСП, извършено от различни фирми. Социалистите приеха спокойно обвиненията тогава и заявиха, че всичко с даренията е прозрачно. Премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев изрази готовност БСП да подпомогне благотворителна дейност, ако се докаже, че някои от дарителите на БСП или някои от сумите, които са внесени, са в резултат на незаконосъобразна дейност.

Така той опроверга на практика обвиненията за някакви неясни финансирания. Frognews.bg

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5245 |02.11.2008 Жоро Пурата опроверга приказката, че мълчанието е злато . 5| 4702 |07.10.2008 Здравната каса се опитва да покрие 300 милиона лева . 5| 4934 |18.06.2008 След прием на покрив Станишев обяви кои са му "очите" . 11| 5122 |12.05.2008 Политици, бизнесмени и журналисти са част от проблема с престъпността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads