Реклама / Ads
29| 10414 |15.02.2010 НОВИНИ

На "мамка ви татарска" обиждат българите в Македония

.
Петър Колев, съпредседател на МДП
Скъпо се плаща за българщината в Македония, обявиха от МДП и поискаха нов подход към македонския въпрос.
 

Запазване и развитие на българския дух в географската област Македония
, както и нов подход към македонския въпрос постави като акцент в дейността си Македонско движение „Преображение“. От движението предлагат общи проекти с участието на българи от двете страни на границата. Напоследък комуникацията помежду им е доста затруднена, в нея се набъркаха редица посредници, които използват ситуацията за личен ПР, дразнят службите в Македония и вредят на хората, които са имали смелостта да се самообявят за българи, заяви Петър Колев, съпредседател на МДП.

Преображенци призоваха българската държава да заеме категорична позиция по македонския въпрос и бъдещето на Р Македония, вкл. и чрез поставяне на условия за европейското й членство. Македония трябва да влезе в ЕС, но българите там трябва да имат конституционно право на самоопределение; да се спрат историческите фалшификации и агресивните кражби от българската история. Едни живеят за македонското дело, а други живеят от него, категоричен беше Колев, който обясни, че това струва много скъпо на цели семейства, които плащат с репресии, лични обиди и уволнения от работа.

На 28 февруари 2010 г. от 11,00 ч., по инициатива на Драги Каров - българин от Велес, на негов частен имот ще бъде поставен и официално открит бюст-паметник на Иван (Ванчо) Михайлов - български революционер, роден на 28.08.1896г. в Ново Село (Щипско) - дългогодишен лидер на Вътрешната Македонска Революционна Организация; един от най-видните дейци на Българското Националноосвободително Движение в Македония. Поводът за поставянето на паметника е предстоящият Национален празник на България - 3-ти март. Каров обяви, че личности като Ванчо Михайлов и Тодор Александров са великани по дух, които са дали най‒много на българите от географската област, пазейки ги от терор. „Турците не са направили толкова злини в Македония, колкото сръбска Титова Югославия и македонистите”, дословно заяви Каров.

Журналистът Виктор Канзуров напомни, че Ванчо Михайлов е имал 7 смъртни присъди от българската държава, но пък сега в Македония фалшифицират делото на революционера и теоретика на ВМРО с поредица от гнусни текстове. В Македония няма нито една пробългарска медия, добави той и разказа, че министър Божидар Димитров е обещал да подкрепи такава, но не е намерил средства да изпълни обещанието си. Канзуров разказа, че заради ясно заявената си позиция той е подложен на ежедневни провокации, обиди (сред които най-честата "мамка ви татарска"), заплахи, в т.ч. и смъртни. Това е ежедневието на всеки един гражданин на Р Македония, дръзнал да се афишира като българин, добави Канзуров.

Frognews.bg напомня, че Македонско движение "Преображение" е неправителствена организация, в която членуват българи от Македония и България
. Учредена е на 23 октомври 2009 г. в София. Целите и задачите на Движението са: запазване и утвърждаване на българския дух в Македония и развиване на културно-просветната и благотворителна дейност в двете страни. Организацията се финансира със собствени средства на членовете и дарения. Няма амбиции за участие в политическия живот, както в България, така и в Македония. МДП издава месечен бюлетин - "Преображение", който се отпечатва във Велико Търново и се разпространява безплатно. Изданието е посветено на миналото и настоящето на географската област Македония.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4830 |06.02.2010 Трима са българите, загинали в Лиеж . 9| 4630 |03.02.2010 Еколози: МОСВ манипулира българите за ГМО . 2| 4816 |03.02.2010 Българите не вярват в строгия контрол върху ГМО . 1| 4717 |28.12.2009 Българите пътуват в чужбина с 21,8% по-малко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads