Реклама / Ads
11| 5387 |29.09.2013 НОВИНИ

Манчев: България ще загуби арбитражното дело

.
Източник: Булфото
„България ще загуби арбитражното дело срещу „Атомстройекспорт" за АЕЦ „Белене", въпросът е с повече или с по-малко от искания от руската страна 1 млрд. лв."
 

Това заяви шефът на „Риск Инженеринг" Богомил Манчев в предаването „Нека говорят" по бТВ. Припомняме, че при масирана акция на МВР, ДАНС и прокуратурата офисите на консултанската фирма бяха претърсени на 20 септември.

„Ако бях на мястото на енергийния министър, щях да съм притеснен за арбитражното дело и щях да си запазя консултанта по проекта. Необходим е някой, който познава добре договорите, защото този милиард може да бъде редуциран с до 150 млн. лв.", обясни той.

Манчев напомни, че договорът на „Риск Инженеринг" с НЕК действа и е законен. Той алармира, че акцията в офисите му е била по сигнал на енергийния министър Драгомир Стойнев. И уточни, че някой го е подвел с погрешна информация.

След решението за спиране на проекта АЕЦ „Белене" от март 2012 г. е трябвало Министерски съвет да нареди на ресорния министър в писмена форма да посочи на подчинените си дружества как да се разпореждат с договорите по проекта, обясни Манчев. Това обаче не се е случило това не се е случило и „Риск Инженеринг" заедно НЕК са започнали да водят преговори за временно прекратяване на договора на фирмата на Манчев.

„По този договор има неустойки, чийто размер е определен точно и ясно в различни случаи. Имаме достатъчно спорове с НЕК, защото заради този договор сме направили доста инвестиции, взели сме много кредити и сега ще трябва да ги връщаме", допълни Манчев. Той обаче не даде подробна информация за печалби и загуби на фирмата от работата по проекта за Втора атомна. Компетентните органи разполагат с всички фактури, изтъкна Манчев.

„Откакто проектът бе спрян, съм понесъл само загуби, защото работех в изключително неразбираща и вражеска среда. Подписът на министъра, с който ще бъде прекратен договора, ще ме освободи от отговорност, наречена безстопанственост. Ако ние прекъснем работа и излезем от площадката, ще сме отговорни пред закона", обясни шефът на консултантската фирма.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 5553 |28.09.2013 Орешарски готов с план за Северозападна България . 4| 5757 |26.09.2013 Б. Манчев: Политици ме превърнаха в демон . 2| 5884 |24.09.2013 България превзе Полша! . 18| 5037 |24.09.2013 Президентът пред ООН: България разчита на подкрепа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads