Реклама / Ads
16| 5510 |13.03.2011 НОВИНИ

Б. Манчев: Извличаме урок за ядрената енергетика изобщо

.
Богомил Манчев
Имат много проблеми в АЕЦ Фукушима, но грешката не е на операторите, а аварията е резултат от земетресението и вълните цунами.
 

Богомил Манчев, енергиен експерт, коментира ситуацията в Япония в предаването Неделя 150 по БНР. Той посочи, че АЕЦ Фукушима е от типа на АЕЦ Козлодуй. Япония има проблем, че е изградила изобщо атомни централи в толкова сеизмична зона. В момента те заливат реакторите с морска вода, а според мен аварията не е от земетресението, а от вълните цунами, заяви той. Имат много проблеми, но грешката не е на операторите, а аварията е резултат от земетресението и цунамито. И преди е имало такива вълни, но защо са построили АЕЦ на брега, не е ясно. Това всъщност е проблем, на който се обръща голямо внимание днес, каза още той.

Извличаме урок за ядрената енергетика изобщо, засега няма други технически решения за задоволяване на енергийните ни нужди, съобщи Манчев. Колосален и геоложки е проблемът за улавянето на въглеродния двуокис, смята той.

В студиото представиха реакциите на европейските правителства за ставащото в АЕЦ Фукушима.

В Германия веднага се е провело правителствено заседание, на което са разисквани проблемите на ядрената енергетика. Има и протести в Щутгарт срещу тези централи, в които са участвали близо 40 000 души. Учени прогнозират, че поне 10 дни ще продължи охлаждането на АЕЦ Фукушима и не се знае какъв ще бъде изходът от усилията.

В Брюксел се свиква заседание на 27 страни членки на ЕС, което също ще анализира проблема с ядрените централи.

Във Франция, третата страна в света по брой на атомни централи, анализират информацията, постъпила досега. Може да се говори за тежък инцидент, няма опасност от катастрофа, обявиха специалисти. Френските централи са строени по всички изисквания, обобщава правителството.

В Русия е засилен контролът, въздушните маси ще отнесат евентуални радиационни потоци над океана, съобщават руски специалисти. Според тях товна не е ядрена реакция, а запалване на водород, реакторът е невредим, казват те. Русия е готова да окаже всякаква помощ на Япония.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4878 |19.07.2010 Котев поднови протеста си срещу ядрената мафия . 61| 6869 |12.07.2010 С гладна стачка българин обяви в Брюксел война на ядрената мафия . 15| 5075 |11.07.2010 Български физик с гладна стачка в Брюксел срещу ядрената мафия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads