Реклама / Ads
11| 5244 |23.09.2013 НОВИНИ

Манчев на разпит в прокуратурата тази седмица

.
Богомил Манчев
Енергийният бос Богомил Манчев ще бъде разпитван заради скандала с АЕЦ "Белене". Собственикът на "Риск инженеринг" ще трябва да се яви в прокуратурата в средата на седмицата. Понеже Манчев е бил в Истанбул, призовката е била връчена на съпругата му.
 
Бизнесменът ще отговаря за плащания, които е получила от НЕК неговата компания "Риск инженеринг", подизпълнител на консултанта "Уорли Парсънс", нает за строителен надзор на "Белене". Националната електрическа компания е превеждала за услугата всеки месец по 950 000 евро. Това е продължило и, след като проектът за Втора атомна е замразен от парламента на 29 март 2012 г. Така за времето от налагането на мораториума държавата е платила неправомерно 14 млн. евро.

"Когато миналата година правителството спря проекта, то не се разпореди на Българския енергиен холдинг и на НЕК да направят същото. Заедно с "Уорли Парсънс" продължихме да работим по площадката", твърди Манчев.

Енергетици обаче се питат защо са раздавани пари, след като строителство не е извършвано и следователно надзор не е бил нужен, пише "Стандарт". Според експертите дори договорът да не е прекратен изпълнителят има право да получава възнаграждение само, ако е извършена някаква работа, която би трябвало да се приема с протокол от възложителя. А ако строителството е спряно, то няма кой да подписва и протоколите.

Двама бивши министри също може да бъдат привикани на разпит заради продължаващото разследване на прокуратурата и ДАНС за АЕЦ "Белене", пише "Стандарт". Делян Добрев от кабинета "Борисов" и колегата му от служебното правителство Асен Василев ще трябва да дадат обяснения за плащанията от НЕК.

Защо не е спряно разплащането за "Белене" след замразяването на проекта от парламента са били питани и задържаните при акцията в петък бивши директори на НЕК Крум Анастасов и Иво Лефтеров.

Заедно с тях бе прибран и Събин Събинов, шеф на "Уорли Парсънс". След 24 часа в ареста тримата са били освободени в събота, след като прокуратурата не им е повдигнала обвинение.

За операцията "Белене" се разбра в петък, когато екипи на прокуратурата, ДАНС и МВР атакуваха 17 офиса в София, Перник и Козлодуй, сред които и тези на "Уорли Парсънс" и "Риск инженеринг" в София. Тарашени са били и канцеларии на двете фирми на площадката на АЕЦ "Белене". Извършени са обиски в централите на НЕК и АЕЦ "Козлодуй". От прокуратурата обявиха в официално съобщение, че акцията е започнала, след като се получила оперативна информация от ДАНС, че се готви унищожаване и укриване на документи, касаещи предмета на разследване по делото.

Разследващите поискали платежни документи и кореспонденция. "Стандарт" твърди още, че още на 9 август Софийската градска прокуратура е започнала досъдебно производство за длъжностно присвояване в особено големи размери, както и умишлена безстопанственост в проекта "Белене".
До обиски и арести се стигнало след сигнал, че в разследваните фирми се унищожават документи.

"Обемът от документи, иззети при акцията, е огромен. Все още се прави анализ и не може да се каже нищо категорично", заяви за "Стандарт" вчера говорителят на Софийската градска прокуратура Зорница Таскова. Очаква се днес на брифинг обвинението да оповести нова информация около разследването.

Преди дни министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обяви, че е внесъл сигнали в прокуратурата за нарушения в държавната енергетика за общо 230 млн. лв. Преди това Иван Иванов от ДСБ и Мария Капон от Единната народна партия (ЕНП) изнесоха данни за подписвани от служебното правителство фактури за плащания по проекта след спирането му.
В началото на септември прокуратурата съобщи, че е започнала разследване за длъжностно присвояване за 18 млн. лв., свързани с плащанията по проекта АЕЦ "Белене".

Веднага след акцията Богомил Манчев съзря политически и частни интереси. Дори заяви, че "човек с ръст около 190 см" иска да го измести в енергийния бизнес. Едновременно удар по лобито на Георги Първанов и ГЕРБ пък видяха политически наблюдатели.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 8091 |21.09.2013 След Богомил Манчев удрят още енергийни босове . 10| 6639 |21.09.2013 Гамизов много разочарован от Богомил Манчев . 11| 6242 |20.09.2013 Манчев нямал и един незаконен лев . 33| 7584 |20.09.2013 ДАНС подпука Манчев заради "Белене"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads