Реклама / Ads
20| 7833 |30.01.2015 НОВИНИ

Манджукова, кандидат за шеф на ДАБЧ за Фрог: Мога да върна доверието

.
Райна Манджукова
Преди всичко, благодаря, че използвате думата „акцент“, а не обикновено предпочитаното „приоритет“. Защото приоритетите са много и е трудно да бъдат подредени по степента на важност, това отговори за Фрогнюз Райна Манджукова, кандидат за председател на Държавната агенция за българите в чужбина на въпрос за акцентите в работата й, ако бъде избрана на поста.
 
А основният ми акцент би бил да възвърна на обществото тази агенция като връзка между българите по света и България, като под България да се разбира държавата и обществото. За съжаление, през последните години агенцията се свързва едва ли не само с издаването на издаване на удостоверения за български произход. А това е (или по-точно би трябвало да е) не само една от дейностите й. При това не е от първостепенните.

Агенцията трябва да е мястото, за което най-напред да се сети всеки българин в чужбина, когато има необходимост да реши някакъв въпрос в България. И първото, за което да се сети всеки в България, когато стане дума за българи в чужбина. И да знаят, че обръщайки се към агенцията, въпросът ще е решен. С две думи, Агенцията за българите в чужбина трябва да познава много точно проблемите на всяка българска общност зад граница, да е наясно, разбира се, с интереса на България в това отношение и на базата на това знание да изработва политики, които да решават тези проблеми. За това е създадена тя навремето, но в различни периоди от съществуването си и най-вече в последните години, покрай издаването на удостоверения за български произход, това като че ли беше позабравено от обществото.

И в тази връзка най-трудно ще е да се преборим именно за това разбиране. Да преодолеем наслоявания от предубеждения и стереотипи, породени в обществото от много неща, но най-вече от липса на информираност за дейността на агенцията.

И второто нещо, с което ще трябва да се преборя, и на което много държа, е да възвърна доверието на българите в чужбина в тази институция. Доверието, което толкова трудно градихме в първите години след създаването на агенцията, и което напоследък е почти напълно разрушено.

И да – смятам че мога да постигна всичко това.

Но само при две условия – ако имам подкрепата на държавата и доверието на българите в чужбина, заключава Манджукова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 7336 |29.01.2015 С. Ташев, кандидат за шеф на ДАБЧ за Фрог: Корупцията и скандалите ще спрат! . 17| 7302 |28.01.2015 Жената до Лукарски предлага реформи в ДАБЧ; основава "България без граници" . 1| 5120 |21.01.2015 Навалица от кандидати за ДАБЧ, гаджето на Лукарски не е сред тях . 7| 4951 |19.01.2015 Ирена Соколова: Прекрасно е жена да бъде кандидатът на ГЕРБ за президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads