Реклама / Ads
44| 6030 |30.01.2010 НОВИНИ

Манева застана зад ГМО

.
Младежи протестират пред парламента срещу ГМО Източник: Вяра Йовева
Зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева се обяви за отмяна на тоталната забрана върху отглеждането на генетично модифицираните организми (ГМО) у нас. Това заяви тя пред „Фокус”. Повод за това станаха спорните промени в законопроекта за ГМО, който бе приет на първо четене от парламента. Според нея предишното правителство е трябвало да направи много по-рано промените, именно з
 

Зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева се обяви за отмяна на тоталната забрана върху отглеждането на генетично модифицираните организми (ГМО) у нас. Това заяви тя пред „Фокус”. Повод за това станаха спорните промени в законопроекта за ГМО, който бе приет на първо четене от парламента. Според нея предишното правителство е трябвало да направи много по-рано промените, именно затова е стартирана наказателна процедура срещу България още в началото на миналата година.

„Не знам каква е глобата, наказателната процедура завършва с представяне на материали в Европейския съд, а той налага глоба в зависимост от случая. Глобите обикновено са на ден, докато не бъдат отстранени причините, заради които е наложена санкцията”, обясни Манева. Тя отрече да има каквито и да било лобистки интереси в промяната на закона. „Другата седмица изтича срокът за бележки между първо и второ четене и започва работа на специална работна група към комисията по околна среда, която да подготви текстовете. След това ще представим закона с обработените текстове в пленарна зала за гласуване. Аз виждам това да се случи поне за един месец”, каза още Манева.

Зам.-министърът е категоричен , че протестите срещу законопроекта за ГМО не може да не ни притесняват. „Ние сме канили неправителствените организации на всички етапи на обсъждане на проблема, но те трябва да знаят, че ние сме членове на ЕС и когато сме ставали членове, сме поели ангажимент да прилагаме европейското законодателство. Така че от тази гледна точка няма дилема в случая – просто трябва да се съобразим с процедурата. Тя дава възможност да се наложат забрани, но за всеки случай поотделно. Затова, когато говорим за неправителствените организации, те трябва да проявят разум и да се държим като членове на ЕС”, каза Манева.

Трябва да отпаднат тоталните забрани за отглеждане на ГМО в България и трябва да има ясна процедура и възможност за прилагане на предпазната клауза, смята тя. „А ясната процедура гласи следното: ако някой желае да освободи ГМО в околната среда, т.е. да го отглежда на опитно поле или в по-широк мащаб, той трябва да кандидатства пред Министерството на околната среда и водите (МОСВ) с една изключително подробна информация, в която се оценява рискът за околната среда и за здравето на хората; след това трябва да бъдат посочени полетата, на които трябва да се отглеждат ГМО, да се предостави и цялата необходима информация за предпазните мерки, които се вземат за целта.

“Тази документация се разглежда от специална консултативна комисия от 15 учени от най-различни профили, която е към министъра на околната среда. След това информация се изпраща до всички членове-членки на ЕС, изпраща се информация до Европейската комисия, подлага се на обществено обсъждане и едва при положителни становища от всички, министърът на околната среда може да предложи на Министерски съвет (предвидили сме и тази допълнителна стъпка) да вземе положително решение или да откаже. Положително решение може да се взема в изключителни случаи, тъй като ние трябва да се съобразяваме с това, което е одобрено за отглеждане и в ЕС. А в ЕС досега е разрешена за отглеждане само един вид царевица, а ние можем да предложим предпазната клауза и да не разрешим и нея на територията на България”, обясни заместник-министърът пред “Фокус”.

Същевременно утре ще се състои шествие под надслов “За чиста храна, за здрава земя! България – свободна от ГМО!”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 5211 |08.11.2009 Президентът застана зад Станишев в УНСС . 19| 4854 |22.09.2009 Станишев застана зад Георги Кадиев . 18| 6666 |21.06.2009 Опозицията застана зад почтеността, БСП и ДПС - не . 5| 5054 |25.01.2008 Станишев застана пред „Южен поток” като Матросов на амбразурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads