Реклама / Ads
4| 4850 |15.09.2012 НОВИНИ

Маневри преди съдийския вот

.
Часове преди събранието на съдиите имената на шестима магистрати вече се коментират като "сигурни" членове на съвета, според "Капитал".
 
Днес над 440 съдии от цялата страна са се събрали в зала 3 на НДК, за да изберат шестимата членове от своята квота в следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Съдиите ще бъдат първите, които ще посочат своите представители в следващия състав на съвета, който освен с натрупаните през годините проблеми на съдебната власт ще трябва да избере и следващите главен прокурор и председател на Върховния касационен съд, пише "Капитал".

През лятото на общи събрания в цялата страна съдиите избраха своите делегати, които ще участват на днешното събрание, както и номинираха кандидати за членове на ВСС. Вместо 51 номинации те издигнаха едва 19.

Часове преди избора обаче делегати коментираха пред "Капитал", че сметките са направени и има шест "утвърдени" кандидати от съдийската квота за които ще се гласува "под строй" от провинцията и административните съдии.

Кой кой е?
Няколко източника на "Капитал" разказаха как след събранията за избор на делегати из страната е започнало "лобиране" за някои от номинираните за членове на ВСС от съдебната квота. Сред тях са били Милка Итова (СГС), Галя Георгиева (Апелативен съд Пловдив) и Камен Иванов (Апелативен съд София). Те били и сред "подсигурените" за днешния вот заедно с Каролина Михайлова от Варна и Бисерка Коцева от ВАС.

До началото на годината Милка Итова беше член на Инспектората към ВСС, където попадна през 2007 г., след като беше номинирана от НДСВ. Магистрати казват за нея, че е близка до членът на ВСС Георги Шопов, а други коментират, че след четири години в ИВСС тя на практика се е дистанцирала от магистратската работа и проблемите на системата.

Сред магистратите коментарът за Галя Георгиева е че "се разбира с МВР", каквото и да означава това. Сред адвокатите от Пловдив, с които "Капитал" разговаря, Георгиева беше определена като съдия с "обвинителен уклон."

Това което прави впечатление е, че Георгиева е единственият номиниран за член на ВСС от Апелативния район на Пловдив (Кърджали, Пловдив, Пазаржик, Хасково, Стара Загора) при положение, че съдиите там са могли да номинират общо девет кандидата.

Източници от съдебната система коментираха, че Галя Георгиева е номинация на председателя на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров. Самата Георгиева не крие, че симпатизира на Цацаров: "И министър на правосъдието да стане, и главен прокурор, все ще се справи отлично" коментира Георгиева наскоро.

За разлика от Пловдив, Варна е излъчил две номинации, като интерес представлява Каролина Михайлова, която нарицателно стана известна като "двойния кандидат" поради простата причина, че беше номинирана, както от съдиите във Варна, така и от парламентарната квота (гласовете на ГЕРБ).

Източници на "Капитал" от съдебните среди коментираха, че битката ще бъде Михайлова да бъде избрана от съдебната квота, за да могат ГЕРБ да "вкарат" още един член във ВСС през парламентарната. Друг фаворит била зам.предсеателката на Бургаският апелативен съд Емилия Нашева, която участва в публичните обсъждания организирани от неправителствения сектор в началото на седмицата.

Сред кандидатите има и трима съдии от Върховния административен съд – Аделина Ковачева, Бисерка Коцева и Галина Матейска. Всички те са носители на статуквото – Ковачева беше номинирана за кандидат от дългогодишния председател на отделение в съда Боян Магдалинчев, а самата тя наскоро предложи зам.-председателя на ВАС Венета Марковска да остане съпредседател на сдружението "Съдии за единна Европа" (заедно със зам.-председателката на СГС Богдана Желявзска.)

Бисерка Коцева и Галина Матейска бяха предложени от близките до председателя на ВАС Георги Колев съдии Марио Димитров и Йордан Костадинов. Според източници именно Коцева има най-голям шанс да бъде избрана.

Вчера председателят на ВАС Георги Колев коментира, че административните съдии ще подкрепят "тримата си кандидати", като в същото време отрече да има натиск върху съдиите и да се казва кой за кого да гласува.

Извън сметките на Колева явно е Юлия Ковачева, която също е съдия от ВАС, но беше номинирана от редови съдии от Кюстендил. Ковачева беше махната от председател на отеделение именно от Георги Колев, а после нашумя с няколко принципни решения сред които беше отмяната на назначението на съдия Владимира Янева за председател на СГС.

Сред кандидатите са и Владимир Вълков (СРС) и Калин Калпакчиев (САС), като и двамата са членове на Съюза на съдиите. За разлика от останалите номинирани и Калпакчиев и Вълков през годините са изразявали позиция по проблемите на съдебната власт и не са се притеснявали да я отстояват. Те бяха и сред критиците на отиващия си ВСС, като по време на дебатите около избора им не се притесняваха да показват позицията си.

Според източници на "Капитал" до голяма степен днешният избор е започнал още преди няколко месеца с подбора на делегатите, които ще участват в събранието. Показателен например е изборът за делегати в системата на административните съдилища, където близо 90% от 70-те делегата са или председатели на административни съдилища (избрани от настощия ВСС), или председатели на отделения във ВАС (назначени от Георги Колев) или близки до него съдии. На много места в провинцията гласуването е станало "под строй".

На изборите в София съдиите станаха свидетели на странни вариации в гласовете на кандидатите, като някои непопулярни магистрати получиха изключително много гласове на първия тур, които спаднаха близо наполовина на втория, когато имаше внимателно наблюдение на процеса по гласуване. Сред делегатите има опитни апаратчици, като бившият председател на СГС Светлин Михайлов (известен с прякора Светльо Джипа).

Именно възможността за манипулации на избора накара 70 делегатa да предложат правила, които да гарантират прозрачен процес. Вчера "алтернативна" среща за правилата се проведе (това е официалното обяснение) и при председателя на ВАС Георги Колев. Там дойдоха председателят на Апелативния съд Веселин Пенгезов и председателката на СГС Владимира Янева: "Обсъждахме другите правила. Няма нищо лошо. Те са си направили своето общо събрание – някъде, не зная къде."

Самият факт, че преди събранието на съдиите днес се говори за "сигурни" кандидати и такива, каквито трябва да се подкрепят, е показатлено за усилията, които пазителите на статуквото полагат за да го запазят. Защото без грам съмнение "сигруните" още от вчера членове са носители именно на проблемите на системата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5865 |04.09.2012 Орден "Стара планина" за Джеймс Уорлик преди тръгване . 5| 6075 |04.09.2012 Започнаха предизборните обещания . 15| 5357 |16.08.2012 Камикадзето репетирало ден преди взрива . 3| 5262 |09.08.2012 Ливан и Бургас усилено си говорили по телефона преди атентата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads