Реклама / Ads
3| 3861 |23.02.2017 НОВИНИ

Манол Генов: Социалната платформа на ГЕРБ носи кух оптимизъм

.
Манол Генов
Предизборната платформа на ГЕРБ ужасяващо прилича на злополучните учебници-творения в досегашното им управление. Онези, в които пише, че „морската вода е солена, защото в нея е разтворено голямо количество готварска сол”. Който не вярва, може да я прочете. Същият стил мантри и обещания струи от образователната им стратегия и тази по здравеопазване. И всъщност – навсякъде. Това пише кандидат-депутатът от БСП Манол Генов.
 
Ето продължението на анализа на Манол Генов:

За 6 години, в две свои управления, ГЕРБ наистина доказаха, че инвестират в неграмотно управление на цели сектори, като целта им е да произвеждат зависими хора, да инвестират в разрастване на социални гета и да отказват всеки опит за измъкване от тресавището на бедността.

Точките в социалната им платформа носят кух оптимизъм. В нито една част от тези политики няма отговор на въпроса КАК ще се случат пожеланията и КАКВА Е КРАЙНАТА ЦЕЛ, до която трябва да се стигне. Няма и грам отговорност защо се провалиха до момента, след като бяха на власт. Да не би ГЕРБ да са отсъствали от същата тая държава, която сега ще променят с умозренията си върху социалната политика???

Истината е, че за двата си мандата, от които преждевременно и предвидливо избягаха преди да доживеят края им, ГЕРБ инвестираха в куха социална политика, която създаде истински разломи в обществото.

Ние от БСП казваме, че е дошло времето за категорично спиране  на изтичането на държавни пари в порочни социални политики, които открито разрастват гета, обедняват и дори деградират цели групи в обществото. Време е решително да се промени концепцията за социалния рефлекс на държавата.   

Същата тая политика на ГЕРБ доказа неспособността си да свърже механизмите на социалната политика с изричността на закона за училищна грамотност и здравна сигурност. Това важи както за политика към децата, така и към младежите и семействата. Сега ли ГЕРБ откриват топлата вода- как щели да обвързват получаването на социални помощи с ходенето на училище? Че този законов регламент не е отменян, но пък при управлението на ГЕРБ показа тотална неспособност да действа. Регионалните инспекторати ли не знаят, че в училищата масово, особено там, където има ромски деца, умишлено не се пишат отсъствия, а учители имат негласна договорка да няма повтарящи и санкции с преместване, защото това удря по порочната система на делегираните бюджети?

ГЕРБ ли не знаеха досега, че в държавата твърдо липсва работещ механизъм, който да наказва виновните за незаконните съжителства с малолетни и непълнолетни момичета, след които деца раждат деца?  Процесуалното ни законодателство е такова, че виновните за това категорично се измъкват, в най-лошия случай с парична санкция, която държавата няма как да събере. И това ли не знаят в ГЕРБ и какво направиха до момента, че тепърва ще го обещават в нова платформа?

Ако ГЕРБ наистина са спали зимен сън 6 години, докато са управлявали държавата- да отидат в кабинетите на общопрактикуващите лекари, за да се уверят с ушите си, че в държавата ни расте твърдо второ поколение, което не само не говори, но и не разбира български език? И при джипито трябва да отиде бабата, за да обясни какво му е на детето и пак тя да предаде обратно на невръстната майка как да го лекува! Сега в същата тая програма на ГЕРБ проблеснало обещанието как ще се намесват органите на реда, ако дете не ходи на училище.  Това с кой точно ресурс ще го обезпечи ГЕРБ? Има по един инспектор на 6 села, недостигат автомобили и гориво за тях.

 
ГЕРБ обещават средна заплата до 1515 лева за 4 нови години. Какво направи същата тази партийна власт в две управления, за да  има механизми за намаляване на сивото заплащане в цели сектори на икономиката? Трябва да има репортажи от поредната  трудова злополука, за да блесне известната истина, че в добивната, строителната, туристическата, транспортната индустрия  се работи на минимума „осветляване” на доходи и осигуровки.

Социалната част на предизборната платформа на ГЕРБ е като популярен учебник за масова просвета. Какво точно казват извадки като тези например: „ Повишаването на доходите и заетостта са пряк резултат от работеща икономика. Държавата и бизнесът трябва да си сътрудничат за постигане на конкурентоспособна икономика и за подобряване на производителността на труда.” / цитат от платформа ГЕРБ/ . Или подценяват хората, или са се самозабравили.

ГЕРБ тепърва в платформата си откриват, че в страната ни има маргинализиране на цели групи от обществото. Сега ли прочетоха статистиката как през 2030 година няма да има места за заетост на хора с основно образование?  А знаят ли в ГЕРБ за последните 6 години в две техни управления колко неграмотни деца се водят ученици, защото образователната система и държавата, в лицето на министерство и инспекторати, си затварят очите и така хранят делегираните училищни бюджети???  Знаят ли в ГЕРБ какво свърши тяхното управление, в което попада над половината от периода на т.нар. десетилетие на ромското включване? Нищо, абсолютно нищо като ефект, освен още по-сериозно разрастване на социалните гета по градовете, в същото време усвояване безцелно и безотговорно на стотици хиляди левове през проекти за уж интеграция, медиация, социализация и пр.на уязвимите общности.

Кога управлението на ГЕРБ се плесна по челото и откри, че държавата ни се точи от уродлива система на трудоустрояване, пред която механизмите на контрол са безсилни? Сега, когато хвърлиха кърпата от хорото на властта с единствената цел да я хванат отново, ама да изглежда като да е на чисто?!!

В програмата на ГЕРБ директно се признава, че те като управляващи са знаели за фалшивото диспансеризиране. Самопризнанието им гласи дословно така : „. Ликвидиране на системата на фалшивите ТЕЛК-ове. Прехвърляне на системата на ТЕЛК в НОИ”. Значи българските граждани трябва да приемат, че ГЕРБ са били като управляващи години наред  съучастници в една фалшива система, източваща публичен финансов ресурс и /или умишлено са отказвали да я прекратят, или са били безсилни да се справят!

И за пенсионерите са се загрижили, след като рязко открили възможности за вдигане на пенсиите, след като цинично години наред показваха, че могат да актуализират ниските пенсии с по 1-3-5 лева месечно. Преди 14 месеца шефката на бюджетната комисия в парламента и виден представител на ГЕРБ заяви, че пенсия от 300 лева е финансова катастрофа за държавния бюджет. Сега са се хвърлили да се заричат как същата сума си е направо супер и те ще я дадат. Че какво се промени, освен дивия стремеж- само и само обратно да яхнат властта. Много празнодумни умозаключения има в розовите социални обещания на ГЕРБ. Когато идваха за втори път на власт, казаха „Време е”. Сега засилката им за трети опит хората с право пресрещат с убеждението- „Времето ви изтече”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 12241 |19.02.2017 Адв. Хаджигенов: Независим прокурор може да повдигне обвинение на Борисов . 4| 3855 |17.02.2017 Димитър Манолов: Доходите са проблем номер едно на България . 0| 3652 |14.02.2017 Манолова на пижамено парти заради децата болни от рак . 0| 4196 |08.02.2017 Димитър Манолов: Проблемът с БДЖ не е по-голям от този с КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads