Реклама / Ads
7| 5387 |25.02.2014 НОВИНИ

Д.Манолов: Политиците пратиха по дяволите пенсионната система

.
Политиците събаряха един по една основите на пенсионната система, убиваха я съзнателно. Сега дефицитът в НОИ е 2 млрд. лева. През 2008 година бе поредният удар. Тройната коалиция увеличи пенсиите с неразчетени пари веднъж, а втори път намали осигурителната вноска.Това обяви новият шеф на УС на НОИ Димитър Манолов пред bTV.
 

„Няма неща, които да не знам в системата. Тя има вътрешни гаранции, но това не ме прави спокоен. Преди години НОИ имаше запаси, с които можеше да направи едномесечно плащане на пенсии. Сега има 2 млрд. лева дефицит. И това стана, след като се получи обезкървяване на входа. Много умни хора го направиха. Това стана по времето на НДСВ, когато Шулева, Велчев и Василев нанесоха първия удар по системата. Като извадиш 6 пункта от 25 %, пращаш системата по дяволите", обясни Манолов.

Манолов каза, че пенсионните фондове ще плащат, но не очакваното от хората. „Моделът на пенсионната система започна през 1998-а и продължи смислено до 2008-а. Този модел за пенсиониране бе направен с много опит. Сега обаче повечето основни неща, които бяха заложени, ги няма. Факт е, че убивахме модела в последните години и така получихме финансово нестабилна система. Просто е. Намаляваш осигурителните вноски, а в същото време увеличаваш пенсиите и после се чудиш, че имаш 2 млрд. лева дефицит в НОИ. Няма опасност да не си получаваш пенсиите, но това не е смисълът на осигурителна система. Бе направена схема от действия, за да се разбие системата. Ако е направено с лоша умисъл, е зле. Лошото е, че всички знаят какво трябва да бъде оправено - и в парламента, и в правителството, и социалните партньори знаят какво трябва да се направи, но не го правят, защото реформата е тежка и всеки се опитва да го прехвърли на следващия.

Хоризонт на социална политика се прави за 30-50 години. Политикът мисли за четири. Как да стане?", попита Иван Нейков. Бившият социален министър разви тезата, че в България има дискриминация по полов признак - жените получават по-ниски заплати, реализират се по-трудно от мъжете, работят по-малко, получават по-малки пенсии. „Добрата система в пенсионната система е отношението 2:1 - 40 години работа, 20 години получаване на пенсии. Какво се получава обаче. Средната продължителност на живота нараства над 20 години и възрастта на пенсия се вдига, защото е зависимост", добави Нейков.

Той коментира и въпроса за фондовете, но визира професионалните фондове. „Те направиха много добра доходност за последните две години, след като обявиха 7%. По въпроса за фондовете проблемът е в това, че на голяма част от хората не са им плащали осигуровките", завърши Нейков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 6007 |24.02.2014 Румен Йончев: Тайните на политиците трябва да бъдат разкрити . 7| 5885 |20.02.2014 Ген. Василев: Политиците да не злоупотребяват с футболните фенове . 18| 5559 |16.02.2014 Бареков: Политиците ни са мутромишки . 28| 5056 |14.02.2014 Вигенин: Когато документите говорят, политиците да мълчат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads