Реклама / Ads
68| 5312 |26.10.2011 НОВИНИ

М. Манолова бясна: Милиционери правят избори

.
Мая Манолова Източник: Булфото
Там, където бе създадена добра организация хората успяха да гласуват, контрира Д. Лазаров от ГЕРБ.
 

Изборите на 23 октомври показаха пълния провал на родното законодателството и отказа да се поеме отговорност за това, което са гласували ГЕРБ, обяви по БТВ депутатът от БСП Мая Манолова. Според нея провеждането на тези избори било еманация на управлението на тази партия. По време на дебатите за изборния кодекс ние многократно обяснявахме, че на човек са нужни около две минути, за да гласува; ако в една секция има 600 избиратели, то за изборния ден са нужни 20 часа. Предлагахме законодателно да се увеличи изборният ден, предлагахме две изборни комисии или поставянето поне на две-три тъмни стаички. Знаете, че законът обаче се приемаше по тъмни доби, припомни депутатката от БСП.

Не мисля, че единствената причина да се говори в момента за хаос е изборният кодекс, каза от своя страна Димитър Лазаров от ГЕРБ. Да, ние записахме в него, че ОИК правят график и явно това се оказа недостатъчно и не сработи. Ние въведохме принципа на уседналост, а преди това се наблюдаваха автобуси, автобуси, автобуси. Списъците за вота бяха качени достатъчно рано в интернет, така че всеки гражданин да може да провери къде и как може да упражни своя вот, обясни той.  

Подиграхте се с над 440 000 граждани, заяви Манолова. Става дума за административна грешка от страна на МВР, допълни тя. За калпав резултат изборен кодекс не пречи, отговори й Лазаров. Искам да благодаря на българските граждани, които отидоха и упражниха своя вот. Стигна се до едни демократични избори. Вие бяхте тези, които говорехте, че българите се страхуват да отидат да гласуват, каза още на Манолова депутатът от ГЕРБ. Вие разбрахте ли, че на тези избори има над 200 000 недействителни бюлетини, попита Манолова. Тези избори са показател как милиционери правят избори. Направих една извадка -  в Кюстендилска област недействителните бюлетини са около 8%. Такава манипулация, такова купуване на гласове не сме виждали 20 години. В Кюстендил аз лично подадох около 20 сигнала за нередности, посочи тя. Българите бяха поставени в ситуация да чакат с часове на опашки, а ако случайно успееха да дадат вота си, той беше обявяван за невалиден, коментира Манолова.

Там, където бе създадена добра организация хората успяха да гласуват, заяви Лазаров. Ние искахме в този изборен кодекс да има една постоянно действаща администрация, която години напред да се занимава с изборните списъци, да може хората да се обръщат към тези членове, но вие, госпожо Манолова, гласувахте против, припомни той. За втори път имаме избори две в едно. Седем бяха кандидатпрезидентските двойки през 2006 г, а сега са два пъти повече. В повечето от големите градове кандидатите за кметова също бяха повече, припомни депутатът от ГЕРБ и така обясни бавенето при гласуването на първия тур на изборите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 5453 |26.10.2011 Вл. Каролев: А честни ли бяха изборите? . 10| 4891 |25.10.2011 Касиране на изборите няма да има . 16| 5879 |24.10.2011 ОССЕ видя страх, купуване на гласове и неравнопоставеност в изборите . 4| 5241 |24.10.2011 Вотът в Пловдив опорочен, ще искат касиране на изборите?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads