Реклама / Ads
30| 5265 |16.08.2010 НОВИНИ

М. Манолова: Има геноцид в здравеопазването

.
Мая Манолова
В такъв колапс здравеопазването никога не е било; чакайте фалити и продажби на болници; броят на неосигурените се удвоява, констатира БСП-депутатката.
 

Намаляването на средствата за здравеопазване е антиреформа; част от болниците са на прага на оцеляването, обяви по НТВ Мая Манолова от БСП. Стряскащо е, че в болниците се отлагат операции и че има списък на чакащите, в който пациентите се придвижват напред, само ако си платят, добави тя.

Защо след като миналото лято броят на неосигурените беше 1 млн, сега е 1,7 млн
, т.е. почти двойно, попита тя и веднага си отговори, че това било атестат за настоящето управление. Хората са демотивирани да плащат осигуровки, защото, отивайки в една болница, те виждат хаос в нея, констатира тя. Реално обаче здравни осигуровки не се плащат за около 5 млн българи, изчисли Манолова, според която всъщност държавата не плащала своите здравни осигуровки, пък искала от хората да го правят.

В такъв колапс здравеопазването никога не е било. Основният мит е, че пари там няма и така се оправдава геноцида в болниците. Истината е, че резерв има; 829 млн излишък трябвало да се формира и тази година. Имало и голям резерв по сметки на НЗОК, осведоми Манолова и попита защо касата не се разплаща с болниците, след като пари има. Може би с тях са запушени някакви дупки, предположи тя, но каза, че това са пари за здраве и трябва да се използват само за това.

Трябва да има преструктуриране в болничния сектор, но това трябва да се направи с ясна визия; сега там е пълен хаос, защото всеки министър лансира свои любими идеи. Малките болнички била любима идея на сегашната министърка, но те не можели да се случат, защото не били обезпечени финансово. В МЗ има командно-административен подход, който засилва хаоса. Сега директорите били принуждавани да сключват анекси, с които се отказват от натрупаните си резерви през годината, осведоми Манолова и предвиди фалити и продажби на болници.

Средните възнаграждения в бониците са между 1500 и 2000 лв и не бива да се намаляват, отсече Манолова, според която управляващите не били в час със здравната реформа, а не било изключено премиерът да е подведен за истинското състояние на финансите в здравния сектор. Колко са парите в резерва на касата и защо не се използват за здраве, неколкократно попита Манолова. Нищо, което предлага опозицията, не се случва, което е в ущърб на здравната система, ожали се Манолова. Реформата в здравната система изисква консенсус между политическите сили, ясна визия и план, заключи тя.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5040 |14.06.2010 Здравеопазването пред колапс, пациентите - готови за стачка . 1| 5337 |09.04.2010 Зам.-министърът на здравеопазването подаде оставка . 4| 4875 |09.03.2010 Паника в здравеопазването . 2| 4627 |07.10.2009 Б. Борисов можел да се справи и със здравеопазването

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads