Реклама / Ads
62| 5910 |13.02.2014 НОВИНИ

Манолова: Някои са с бръмбари в главите, не готвим преврат на Плевнелиев

.
Зам.-председателят на парламента Мая Манолова отхвърли обвиненията от страна на ГЕРБ, че се готви държавен преврат и предсрочно сваляне на президента Росен Плевнелиев. Повод за тези коментари станаха подготвени разпоредби в новия Изборен кодекс, който предвижда хипотези за предсрочни президентски и парламентарни избори за 2014 г.
 

„Става дума или за тежка параноя, или за бръмбари в главите на някои политици. По-абсурдна идея не съм чувала. Всъщност, всеки юрист ще ви каже, че в преходните и заключителните разпоредби на всеки закон се описват всички възможни хипотези, които биха създали правен проблем", обясни Манолова.

В случая проблемът възниква от въвеждането за първи път на 32 многомандатни изборни района за парламентарните избори. Ясно е, че другите два вида национални избори се провеждат в един район, но правно-техническата подготовка се извършва в 31 района по начина, по който са провеждани парламентарни избори до този момент. За да бъде предотвратена тази неразбория, е заложена тази възможна хипотеза.“

Манолова обясни, че и в кодека на ГЕРБ е предвидена подобна възможност. „Впрочем искам да попитам дали и г-жа Фидосова и г-жа Цачева са искали свалянето на правителството на Бойко Борисов, защото в действащия кодекс на Фидосова те са заложили възможност за предсрочни парламентарни избори. Нещо повече – те са заложили в допълнителните разпоредби на Кодекса на ГЕРБ и който е гласуван от Цачева и Фидосова, възможност и за предсрочни президентски избори. Питам ги дали са били във връзка с протестиращите, които са били против правителството на Бойко Борисов, и когато беше разпуснато Народното събрание. И дали е било планирано и сваляне на Георги Първанов и на Плевнелиев след това, когато е възпроизведен същият текст“, попита Манолова.

Тя допълни, че ако се сега „се проведат случайно такива избори заедно с евроизборите, ще има хаос, защото по едните правила – за евроизбори и за президентски, районите ще са 31, а за парламентарни ще са 32“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5552 |10.02.2014 "Атака": Раждането за някои е бизнес . 61| 6141 |30.01.2014 Мая Манолова: Предложението на Плевнелиев за вота е политически оксиморон . 108| 5612 |30.01.2014 Мая Манолова: Искането на президента за референдум нарушава Конституцията . 63| 5197 |26.01.2014 Манолова: ГЕРБ носеха чували, подменяха изборни книжа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads