Реклама / Ads
7| 3802 |19.11.2018 НОВИНИ

Манолова оглави мрежата на балканските омбудсмани

.
Мая Манолова
Българският национален обществен защитник Мая Манолова бе избрана за председател на мрежата на балканските омбудсмани, създадена в понеделник в София с участието на 13 държави от региона, между които Сърбия, Черна гора, Хърватска, Босна и Херцеговина, Румъния.
 

"У нас са омбудсманите от 12 държави. Идеята днес е да обсъдим проблемите, които имат гражданите на Балканите, да обменим практики, информация, опит и да създадем мрежа на балканските омбудсмани, която да осигури бързи канали за информация, за взаимна подкрепа, за решаване на трансгранични казуси, тъй като живеем в трудни времена, в които има натиск върху гражданите и опити за посегателства над човешки права“, каза Манолова преди началото на форума.

 

По думите ѝ проблемите в региона са общи - бедност, социално изключване, посегателства върху човешки права, ограничаване на демократичното пространство. "Срещу всичко това, ние, заставайки един до друг, ще имаме повече механизми и възможности за активна защита на правата на гражданите“, заяви Манолова.

Според нея често в балканските държави омбудсманът става обект на натиск от страна на съответните власти, затова чрез създаването на балканската мрежа националните правозащитници ще могат и взаимно да се подкрепят. Манолова посочи още, че човешките права не са подарък, а са отвоювани в годините и времето, затова трябва да бъдат отстоявани докрай.

 

Тя коментира, че неслучайно изборът за логото на форума е "Balkanice" – контрапункт на специално измислената в Англия през 1900 г. дума "вalkanize“ – разделям, враждувам, превърнала се в нарицателно на сложни проблеми и отношения.

"Мисията на днешния форум е да покажем, че за нас омбудсманите е по-важно това, което ни обединява – история, култура, традиции, много по-важно от това, което ни разделя, но въпреки това ние уважаваме различията на всеки един от нас. Предстои да доказваме още и още, че Балканите са светла територия, територия, в която правата на човека се ползват с особено уважение, а не тъмна територия, която враждува помежду си“, обобщи Манолова целите на мрежата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3880 |19.11.2018 Мая Манолова подкрепя гражданското право на протест . 1| 3807 |18.11.2018 Манолова: Победата на майките е победа на цялото общество . 0| 4127 |18.11.2018 ЧЕЗ Разпределение стартира в Самоков монтирането на елементи по мрежата за защита на птиците . 3| 4898 |17.11.2018 ”Таймс”: Руснак може да оглави Интерпол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads