Реклама / Ads
14| 9862 |07.03.2013 НОВИНИ

М. Манолова: Пламен Цеков е неконтролируем и опасен човек

.
Шефът на НЗОК Пламен Цеков
Аз работя, не протестирам, отсече днес председателят на НЗОК д-р Пламен Цеков на заседанието на здравната комисия в парламента, където го привикаха депутатите. Той обясни, че „няма нищо драматично в болниците, в разплащането с тях и при лечението на пациентите, всичко било нормално, с приетите норми и правила”.
 

Управителят на здравната каса д-р Пламен Цеков трябваше да бъде изслушан от членовете на здравната комисия във връзка с напрежението в системата и протестите на лекари и съсловни организации. Поради липса на кворум изслушването се провали.

„Депутатите от ГЕРБ в здравната комисия на Народното събрание дезертираха от участие в заседанието на комисията днес, за да опазят ръководителя на НЗОК Пламен Цеков”, заяви Мая Манолова от „Коалиция за България".

„Пламен Цеков става неконтролиран и несменяем, човек, който е опасен за здравеопазването”, коментира Манолова, след като в началото на заседанието стана ясно, че липсва кворум. От депутатите на ГЕРБ за заседанието дойде единствено председателят на комисията Даниела Дариткова.

Бюджетите на 22 от 84-те столични болници ще бъдат коригирани, заяви д-р Цеков. По думите му това станало заради "техническа" грешка. 147 хил. пациенти са били лекувани в болниците от декември до февруари -  това е приблизително толкова, колкото и през м.г. , така че няма проблем с финансирането им, смята д-р Цеков. Той заяви, че само 1 болница през м.г. е получавала по 500 лв. за интензивни грижи на болен, университетските – по 350 лв, а останалите – по 150 лв. по повод искането на анестезиолозите да им върнат тавана от 500 лв.

Управителният съвет на лекарския съюз няма да отиде в петък на срещата в НЗОК, уточни  шефът й д-р Райчинов. Канят ни на дискусия след взети решения – тогава какво искат да дискутираме, не е ясно, аргументира се той.

Шефът на медиците опроверга информацията, че са върнати методиките от 2012 г. По думите му имало само поправки в новите методики , които важат за 2013 г. Но те трябва да минат през Министерски съвет и да бъдат публикувани в "Държавен вестник", макар че в тях пише, че влизат в сила от вземането на решението, изрази неудоумение д-р Райчинов. По думите му това били палиативни мерки, целящи да снемат напрежението в системата.

От лекарския съюз продължават да искат оставката на д-р Цеков. Белите престилки обаче се отказват и от протестите с излизане на улицата. Ако решат все пак да го сторят, ще е символичен протест, поясни шефът на медиците.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5425 |07.03.2013 Пламен Цеков на изслушване в парламента . 12| 6585 |06.03.2013 България: траур за Пламен; Варна: грамада за К. Йорданов . 53| 6084 |06.03.2013 М. Манолова: Нови лица ще има в листите на БСП . 13| 5103 |05.03.2013 6 март - национален траур в памет на Пламен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads