Реклама / Ads
12| 4263 |17.11.2014 НОВИНИ

М. Манолова: Правилникът на НС - удар по парламентаризма

.
Мая Манолова
Правилникът, по който ще работи 43-то Народно събрание, е най-недемократичният, заяви на пресконференция в Перник народният представител от "БСП лява България" Мая Манолова. Според нея с одобрените от Временната комисия правила ГЕРБ нанася удар върху парламентаризма и утвърдени правила и процедури през 25-те календарни години на парламентарна история.
 
Това е удар върху законодателната дейност на опозицията и парламентарния контрол, както и на възможностите Народното събрание да осъществява надзор и наблюдение върху независимите регулатори, добавя Манолова.

По думите на Манолова, за първи път се създават препятствия пред опозицията за включване в седмичната програма на важни за нея законопроекти, намалява се времето за изказвания на депутатите при обсъждане на законопроекти, също и въпросите и питанията в рамките на парламентарния контрол, като за основни се приемат писмените отговори на министрите, а не общоприетото в демократичния свят представители на изпълнителната власт да отговарят публично от парламентарната трибуна на въпроси на опозицията. Ще сезираме Конституционния съд, ако тези текстове станат реалност, заяви Манолова.

Тя определи като необяснимо поведението на реформаторите, които по думите й са били заедно с протестиращите доскоро на улицата, борейки се за повече контрол и прозрачност. Сега предадоха своите избиратели, нарушавайки основните принципи за публичност и контрол, заяви народната представителка. "БСП лява България" няма да подкрепи предлаганите актуализация на бюджета и на бюджета на Здравната каса, потвърди Мая Манолова.

Социалистите са против всеки лев разход, който би увеличил дефицита в бюджета над 3 процента. Има пътища и начини, чрез които управляващите могат да постигнат дефицит до 3 процента - чрез намаляване на разходите и увеличаване на приходите, заяви Манолова. От първите заседания на това правителство не оставаме с впечатление, че то е готово да икономисва публични пари, което се вижда от предлаганите актуализации на бюджетите на различните ведомства, заяви депутатът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4438 |17.11.2014 Два влака на косъм от удар край Бургас . 40| 9910 |16.11.2014 Кличко: Исках да ударя Пулев лошо, да го бия тежко . 67| 12313 |14.11.2014 М. Манолова: Управлява ни коалиция БКП: Борисов- Кунева- Първанов . 2| 4456 |14.11.2014 Влак удари джип в Русенско, двама са ранени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads