Реклама / Ads
3| 4708 |18.08.2017 НОВИНИ

Манолова сезира Порожанов за скандални схеми със земи в Монтанско

.
Мая Манолова Източник: БГНЕС
Омбудсманът Мая Манолова се срещна в институцията с протестиращи земеделци от Монтана – производители и собственици на земя, които я сезираха с жалба, подписана от близо 160 души.
 
Хората настояват за нейната спешна намеса за пресичане на порочна схема, в която терени от най-плодородната земя в Община Вълчедръм са отдадени едновременно на четири фирми, чиито управители и съдружници сключват помежду си договори, без да са собственици на парцелите.

Става въпрос за недобросъвестни лица, които сключват договори за наем на земите, със срок от 3 години, с нотариално заверени подписи и ги регистрират в службата по вписванията, без да са упълномощени от собствениците да управляват имотите им.

 

„Проблемът ескалира в началото на август и не засяга само Северозападна България – Монтана, Видин, Враца, Белоградчик, а и Русе, Бургас“, казаха земеделците пред БНТ.

 

Според тях за порочната практика допринася и вратичка в Закона за арендата в земеделието (ЗАЗ), появила се след направена промяна, буквално в последния ден от работата на 43-ото Народно събрание, а именно отпадането на изискването за представяне на скица за имотите при регистрирането на договор за аренда в службата по вписванията, която доказва собствеността.

 

Институцията на омбудсмана извърши проверка в Общинската служба по земеделие – Вълчедръм и в Областната дирекция „Земеделие“ – Монтана, откъдето потвърдиха, че представените за регистрация договори за наем не са сключени със собствениците.

 

Манолова изпрати препоръка до министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, в която настоява да се засили контролът на държавата, като се проверява дали наемодателите/арендодателите са собственици на земите по договорите за аренда и наем. Според институцията на омбудсмана, договорите за ползване на земеделска земя, сключени от собствениците, трябва да се зачитат с предимство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5094 |16.08.2017 Нинова стресна ГЕРБ със сезирането на австрийската прокуратура . 2| 3994 |16.08.2017 Мая Манолова: Дневно в България се изоставят по 3 деца . 1| 4030 |14.08.2017 Ал. Пелев: Да се сезира КС за Закона за съдебната власт, ако не - сезираме ЕК . 9| 4701 |11.08.2017 ГЕРБ ще сезира главния прокурор за мегакорупция на „Цанков камък“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads