Реклама / Ads
11| 4373 |30.01.2015 НОВИНИ

Манолова ще води Калфин до частния й пенсионен фонд

.
Депутатът от БСП Мая Манолова Източник: Булфото
Промените в осигуряването за втора пенсия предстои да се обсъждат и изясняват. При всеки случай става дума за промяна на механизма, а не на съдържанието на пенсионната система.
 
Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин. По време на редовния парламентарен контрол Калфин бе запитан от Мая Манолова дали практически в момента е възможно партидите да бъдат прехвърлени от частен фонд в държавното обществено осигуряване, каквото решение парламентът прие в края на миналата година.

"Този хаос, тази каша, макар създаден от ГЕРБ, е във вашата градина. Вие сте социален министър и не трябва просто да говорите за стабилност и устойчивост, а да ги създавате", каза тя на вицепремиера и министър на труда и социалната политика. Манолова попита също така как възнамерява държавата да осигури активен живот на възрастните хора в страната. Манолова покани Калфин още в понеделник заедно да отидат и да опитат да прехвърлят вноската й.

"Не е първият случай, в който някой закон има нужда от подзаконова нормативна уредба", отвърна Калфин.

Вицепремиерът призна, че възможността за избор къде да отива допълнителната пенсионна осигуровка е много важна и трябва да има широк обществена дискусия по въпроса. Той посочи, че на сайта на Министерство на финансите вече са публикувани редакционни текстове, по които е добре да се изкажат "обществото, експертите, специалистите". Според него следващите промени трябва да са концентрирани върху качеството, а да не се гони бързо решение.

В кулоарите на парламента вицепремиерът уточни, че "следващият вторник в този формат, в който обсъждаме мерките на пенсионните реформа, ще обсъждаме фондовете със социалните партньори, представители на парламентарните групи, каним и представители на Асоциацията на пенсионните дружества".

На въпрос дали има опити за разклащане на пенсионната система, Калфин отговори, че не може да се говори за "случки, подобни на КТБ" в контекста на частните пенсионни фондове. Той обясни, че както и да се изчислява доходността - дали ще се равнява с банков депозит или с инвестиция в пенсионен фонд, ако се сложи инфлацията, тя не е особено висока. Това обаче не обезсмисля частните пенсионни фондове и капиталови схеми.

"Това е един от възможните начини за инвестиция на средства за пенсии. Понеже очакванията на много хора са, че ще получат значително увеличение, би трябвало да има повече информация и на хората да се даде право на избор", каза Калфин.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 9794 |28.01.2015 Манолова пред Фрог: Одитори работят на ишлеме в Сметната палата . 9| 4504 |28.01.2015 Мая Манолова: Невинни за съдебната система няма . 13| 5858 |26.01.2015 Калфин: Деца раждат деца, а бабите получават помощи . 6| 4912 |23.01.2015 Калфин: Никой никого не клати; трябва всички да направят компромис

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads