Реклама / Ads
42| 5987 |18.06.2013 НОВИНИ

Манолова щяла да пише нов изборен кодекс с гражданите

.
Мая Манолова
Повече от 2 часа продължава инициираната от заместник-председателя на Народното събрание Мая Манолова кръгла маса за написването на промени в изборния кодекс.
 

Тя коментира, че националната кръгла маса ще напише нов изборен кодекс. Всички предложения ще бъдат качени на сайта на Народното събрание, за да има пълна прозрачност в действията, съобщи Фокус. Следващата седмица, най-вероятно във вторник, гражданските организации отново ще влезнат в парламента, за да конструират своите предложения за провеждане на честни избори.

 

На днешната среща се чуха предложения наблюдателите да имат достъп до печатането на изборните бюлетини, а самите бюлетини да са със серийни номера. Неправителствени организации поставиха въпроса решенията на ЦИК и РИК да са поименни, за да не се бяга от отговорност.

Над 50 граждански организации и сдружения присъстват в зала "Изток " на Народното събрание на първите дебати за новия изборен кодекс. Техни представители поискаха гаранция от Манолова, че ще се осветли и финансирането на отделните НПО-та, за да се знаят какво представляват и какви са бюджетите им.
 

Гражданите настояха в обсъждането на новите изборни правила да се включат всички партии, включително и тези, които са получили над 1% на изборите на 12 май.
 

Изказаха се предложения за задължително гласуване, за намаляване на депутатите от 240 на 120, за електронно гласуване, през интернет и заедно с това машинно, но без бюлетини. Фалшивите списъци от избиратели да се криминализират, а инициативните комитети да могат да правят граждански листи, поискаха още от НПО-тата.
 

От организация, представляваща българите в чужбина настояха за обособяване на райони- Европа, Америка, Океания и Азия. България е там, където има българи, настояваме за облекчено откриване на секции извън страната, поискаха представителите от чужбина.
 

По време на срещата Мая Манолова обяви, че в първия пленарен ден ще предложи на депутатите да изберат постоянна парламентарна коалиция, където заедно с гражданите да се напише новият изборен кодек. По думите й законът може да бъде готов до 3 месеца, но сроковете да бъдат по-съкратени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 68| 7331 |17.06.2013 Мая Манолова обеща на протестиращи: Ще има машинно гласуване на изборите . 109| 5994 |13.06.2013 Манолова: Три пъти повече СРС-та се използваха от ГЕРБ . 54| 8468 |12.06.2013 Борисов: Нали ви казвах, че Станишев няма да подпише за "Белене" . 93| 7596 |07.06.2013 Манолова към Цачева: Не се правете на папарак

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads