Реклама / Ads
0| 3962 |08.08.2016 НОВИНИ

Манолова свиква дискусия за малолетните бежанци

.
Мая Манолова
Омбудсманът Мая Манолова организира обществена дискусия на тема „Защита правата на непридружените деца - бежанци“. Форумът ще се проведе утре, 9 август 2016 г., от 11 часа в институцията на омбудсмана - гр. София, ул. „Георг Вашингтон“ № 22. Повод за дискусията е сигнал на Сдружение „Съвет на жените бежанки в България“, в който те призовават за спешни действия по изграждането на защитено пространство за настаняване на непридружени малолетни и непълнолетни деца - бежанци и търсещи закрила.
 
Днес омбудсманът Мая Манолова и експерти от институцията извършиха проверки в регистрационно приемателни центрове за бежанци /РПЦ/ към Държавната агенция за бежанците в кв. „Овча купел“ и кв. „Военна рампа“. Манолова разговаря с непридружени деца-бежанци и видя условията, при които са настанени малолетните и непълнолетните. На форума ще бъдат изнесени и факти, констатирани при проверките на Националния превантивен механизъм към омбудсмана в бежанските центрове – РПЦ в кв. „Овча купел“, приемателни центрове в кв. „Военна рампа“ и кв. „Враждебна“, РПЦ с. Баня, община Нова Загора, РПЦ Харманли и транзитен център с. Пъстрогор, община Свиленград. Общественият защитник ще представи доклад, в който са посочени слабостите и недостатъците на практиката по приема и интеграцията на непридружените деца-бежанци у нас.

Участие в дискусията са потвърдили: Мария Хесус Конде – представител на УНИЦЕФ за България, заместник-председателите на Държавната агенция за бежанците и Държавната агенция за закрила на детето Даниел Инджиев и Велина Балева, Калоян Дамянов - съветник на министъра на образованието и науката, Мариана Стоянова – програмен мениджър на Бежанско-мигрантска служба към БЧК, Петя Караянева – ВКБООН, експерти от Националната комисия за борба с трафика на хора, дирекция „Миграция“ и гл. дирекция „Гранична полиция“ към МВР, Национално сдружение на общините, Столична община, Министерство на здравеопазването, Агенция за социално подпомагане, Български хелзинкски комитет, Сдружение „Съвет на жените бежанки в България“, КАРИТАС - София, ФИЦЕ - България, Фондация за достъп до права - ФАР, Национална мрежа за децата и др.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4584 |07.08.2016 Ердоган свиква мега-митинг в „защита на демокрацията“ . 2| 5103 |05.08.2016 ”Президентска” стрелба межу Мая Манолова и Ламбо . 0| 4166 |03.08.2016 Манолова сезирала Цацаров за ”Дупнишка популярна каса” . 0| 3907 |28.07.2016 Манолова подготвя битка с топлофикациите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads