Реклама / Ads
0| 3792 |30.07.2018 НОВИНИ

Манолова: Трябва да има индивидуална оценка на хората с увреждания

.
Мая Манолова
Има желание да се постигне напредък и съгласие по най-важните въпроси. Това обяви социалният министър Бисер Петков на брифинг в МТСП. Проектът на закон за хората с увреждания е стъпка напред, посочи той.
 

Всички в работната група били доволни от договореното към момента. Обсъждани са елементите на финансовата подкрепа , която ще е съобразно индивидуалната оценка. До следващия понеделник участниците в работната група ще изпратят становища.

 

Диалогът продължава, поясни Бисер Петков. С общи усилия ще намерим пътя напред, оптимист е той. В най-бърз порядък всички изменения трябва да са ясни.

 

Омбудсманът Мая Манолова също излиза оптимист от срещата. Индивидуалната оценка трябва да има задължителен характер, по мнението й. Трябва да бъдат направени корекции във финансовата подкрепа, иска общественият защитник. Първи знак за воля за реформа тя вижда в измененията за личната помощ. Вторият сигнал са измененията за помощните средства. Мая Манолова очаква да се начертаят следващите промени за хората с увреждания. Тя се обяви за достъпна среда, пише Нюз. бг.

 

У нас по улиците няма хора с увреждания именно заради недостъпната среда. Омбудсманът е обнадеждена от конструктивния диалог. Натискът на палатките има ефект, каза протестиращата Мая Стоицева. Не искаме ТЕЛК-а да определя доколко човекът е негоден, каза тя и настоя за яснота по отношение на индивидуалната оценка. Все още не е ясно дали майките от палатките ще отидат на среща с премиера.

 

Протестът остава, отсече Стоицева. Деяна Стоименова е доволна от постигнатото. Тя настоява за конкретни контролни механизми, за да върви реформата стъпка по стъпка в правилната посока. Лична помощ е необходима, тя е социална услуга, категорична е тя.

 

Водят се разговори за финансовите разчети колко ще струват исканията на хората с увреждания. Исканията им няма да бъдат удовлетворени от 2019 година. Ще става стъпка по стъпка. 110 милиона лева допълнително на година ще струват исканите мерки към досега отпусканите средства. Оказа се, че няма враждуващи лагери.  Всички искали системата да спре да убива децата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3829 |27.07.2018 Мая Манолова: Хората с увреждания нямат противоречиви интереси . 7| 6467 |20.07.2018 Мира Радева: Трябва да се събудим, властта изглежда стабилна без алтернатива . 5| 4458 |16.07.2018 Манолова: Европейски обезщетения за животновъдите, щом са спазили европейските критерии . 0| 3750 |03.07.2018 Мая Манолова: Не всички са против закона за хората с увреждания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads