Реклама / Ads
19| 6197 |21.09.2019 НОВИНИ

Маргарита Хранова обидена, остана без пожизнена парична награда

.
Маргарита Хранова
Държавата остави Маргарита Хранова без пожизнена парична награда за заслуги към нацията, съобщи бТВ. Идеята на отличието е да осигури старините на десетките изпълнители, актьори, творци и спортисти, които получават малки пенсии или изобщо нямат такива.
 

Маргарита Хранова е изпяла едни от най-обичаните български песни. Преди три години се пенсионира с 352 лева на месец. Тогава Съюзът на музикалните и танцови дейци издига кандидатурата й за пожизнена парична награда за особени заслуги към държавата.

 

Певицата все още чака отговор от Министерството на културата.

 

„Трябва ли човек да грохне, за да му дадат такъв вид пенсия, пожизнена. Чувствам се безкрайно досадна. Така ми се струва, че е много обидно, да звъниш и да питаш: Абе, какво става? Тия мойте документи, като че ли просиш някаква награда”, заяви Маргарита Хранова, певица.

 

Наградите се определят от 15-членна комисия към Министерството, в която има представители на всички артистични среди.

 

„Маргарита Хранова не попада сред тези наградени творци. Реално работата на тази комисия е в този момент да отдели в този момент онези имена, които действително са направили така, че секторът, в който са представени, да имат реална заслуга за неговата промяна”, каза Елинка Михайлова, директор на дирекция "Сценични изкуства и художествено образование" към Министерство на културата.

 

Днес, три години по-късно, Маргарита Хранова разбра от медията, че не е одобрена. От министерството казват, че законът не ги задължава да информират неодобрените.

„В крайна сметка аз представих една папка с какви ли не документи за моите заслуги и в един момент аз разбирам, че не съм одобрена от комисията. Ок. Много ми е обидно”, заяви Маргарита Хранова.

 

Наградите бяха създадени след серия репортажи за Борис Гуджунов, който беше тежко болен и без пенсия. Той, както и всички естрадни изпълнители, се оказаха без платени осигуровки за повече от десет години, тъй като документите, пазени от някогашната Концертна дирекция, са изчезнали.


За пожизнена награда до 700 лева са кандидатствали 133 души, от тях одобрени са 47.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4444 |17.06.2019 Дъщерята на поетесата Маргарита Петкова си е отишла от коварна болест . 3| 4859 |14.01.2018 Маргарита Попова: Интересува ме как ще се изпълнява Истанбулската конвенция . 1| 3802 |23.01.2017 Маргарита Попова стана зам.-шеф на Българската стопанска камара . 1| 4387 |14.01.2017 Маргарита Попова: Не са ме канили за служебен премиер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads